NESVJESNA ZLOČINA

BAHATA NASLJEDNICA CARSTVA SLATKIŠA 'Da, u našoj kompaniji je za vrijeme nacizma bilo ljudi na prisilnom radu, ali tretirali smo ih sjajno!'

 
Spomenik žrtvama prisilnog rada, Verena Bahlsen (u krugu), Choco Leibniz
 REUTERS / Profimedia

Verena Bahlsen, 25-godišnja nasljednica obiteljskog carstva izgrađenog na tvornici slatkiša, šokirala je njemačku javnost izjavom da kompanija nije učinila ništa loše kada je tijekom vladavine nacista iskorištavala radnike koji su bili na prisilnom radu.

Tvrtka Bahlsen, koja proizvodi svjetski poznate kekse Choco Leibniz, je od 1943. do 1945. godine zapošljavala 200-tinjak radnika koji su bili na prisilnom radu, većina od kojih su bile žene iz okupirane Ukrajine.

Brojni kritičari optužili su 25-godišnjakinju da je nesvjesna povijesti, a kompanija se distancirala od njezinih izjava.

"Kompanija je svjesna velike patnje i nepravde koju su osjetili radnici na prisilnom radu, kao i mnogi drugi, i prepoznajemo svoju povijesnu i moralnu odgovornost", poručili su iz Bahlsena.

Cijelu priču Verena Bahlsen je zakotrljala još prošlog tjedna kada je na jednoj marketinškoj konferenciji izjavila kako posjeduje četvrtinu Bahlsena te da si želi kupiti 'jahtu i slične stvari'.

Izjava bogate i očito razmažene nasljednice 'na nož' su dočekali brojni korisnici društvenih mreža koji su Verenu optužili da je bezosjećajna prema prošlosti tvrtke i iskorištavanju radnika.

"To je bilo prije mog vremena. Ali, plaćali smo radnicima na prisilnom radu jednako kao i njemačkim radnicima, a i dobro smo ih tretirali", odgovorila je kritičarima tijekom intervjua za Bild. Dodala je i da se kompanije nema razloga osjećati krivom za bilo što.

Njezini komentari u njemačkom su javnom prostoru izazvali još žešću raspravu i pojačali kontroverzu.

"Tema prisilnog rada tijekom vladavine nacista još je uvijek slijepa točka u kolektivnoj memoriji", reagirali su iz dokumentacijskog centra koji se bavi prisilnim radom tijekom Hitlerove vladavine.

"Netko tko nasljeđuje tako ogromno bogatstvo ne bi trebao biti toliko arogantan", izjavio je glavni tajnik Socijaldemokratske stranke Njemačke Lars Klingbeil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:35