REAKCIJA NA DAČIĆA

BAKIR IZETBEGOVIĆ 'BiH i Kosovo ne mogu se uspoređivati'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.08.2018. u 23:53

Dado Ruvić / CROPIX

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u srijedu je odbacio navode srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je status Republike Srpske povezan s pozicijom Kosova te je ublažio retoriku prema predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata ističući da im je najvažniji dogovor s Bošnjacima.

Dačić je u srijedu izjavio kako je trebalo proglasiti nezavisnost Republike Srpske onoga trenutka kad je to učinilo Kosovo.

- To dvoje se nikako ne može povezati. Uzalud Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele. BiH je riješena - rekao je Izetbegović u srijedu u Mostaru. Pojasnio je kako je isto zlo "predvođeno Miloševićem" pogodilo i Kosovo i BiH.

Upitan o odnosima s hrvatskom stranom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata koji, po njemu, moraju biti bolji. Pri tome krivnju vidi i u vlastitim istupima.

- Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmiješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banja Luci - rekao je Izetbegović. Ponovio je tvrdnje kako treba udovoljiti zahtjevima Islamske zajednice te pokazati pijetet zločinima nad Bošnjacima.

Izetbegović je tijekom dana najavio kako će bošnjačka strana nastaviti razvijati vojnu industriju kako se više ne bi suočila s agresijom i zločinima, te je oštro prozivao Čovića za izdaju interesa BiH kad je podupro izgradnju Pelješkoga mosta.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo