PRESUDA KARADŽIĆU

Ban Ki-moon: povijesni dan za međunarodno pravosuđe

United Nations Secretary General Ban Ki-moon addresses a United Nations Security Council meeting on the Middle East at U.N. headquarters in New York, January 26, 2016. At left is U.S. Ambassador to the U.N. Samantha Power and at right is Uruguay's Foreign Minister and current Security Council President Rodolfo Nin Novoa. REUTERS/Mike Segar
 MIKE SEGAR / Reuters

Presuda koju je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću povijesni je dan za narode regije i šire, kao i za međunarodno pravosuđe, ocijenio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Haškim sudom krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Ta presuda "šalje snažnu poruku svima koji su na odgovornim položajima da će odgovarati za svoja djela", rekao je Ban Ki-moon.

Raspravno vijeće suda utvrdilo je da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva, kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11