PALJBA IZ MOSKVE

'BANDITI IZ FBI-A HLADNOKRVNO SU UBILI MOG SINA' Otac ubijenog prijatelja bostonskog bombaša optužuje

Todašev tvrdi da njegov sin, koji nije bio naoružan, ima sedam prostrijelnih rana
 AFP

Ubili su mi sina, i to su ga hladnokrvno pogubili - optužio je jučer pred novinarima agente FBI-a Abdul-Baki Todašev, otac 27-godišnjeg čečenskog imigranta Ibragima Todaševa koji je ubijen prošli tjedan na Floridi tijekom ispitivanja o njegovoj povezanosti s Tamerlanom Carnajevim , jednim od dvojice braće osumnjičene za teroristički napad na Bostonski maraton.

FBI je objavio da je Todašev ubijen dok su ga njihovi agenti i još dvojica policajaca iz Massachusettsa ispitivali u njegovu domu u Orlandu. Todašev, ekspert u borilačkim vještinama, starijeg je Carnajeva upoznao u teretani u Bostonu gdje su obojica vježbali.

Policijska istraga povezala je njihova imena sa slučajem trostrukog ubojstva u gradu Walthamu u Massachusettsu i o tome su ga ispitivali kada je, odjednom, napao agente i policajce koji su ga tada upucali. FBI je prvotno objavio da je Todašev imao kod sebe nož te da je ranio jednog od agenata prije nego što se ovaj počeo braniti i pucati u njega.

The Washington Post je poslije objavio, pozivajući se na neimenovani izvor iz snaga sigurnosti, da Todašev ipak nije bio naoružan, ali je nasrnuo na agenta.

Njegov je otac prekjučer na konferenciji za novinare u Moskvi pokazao fotografije na kojima se vidi šest prostrijelnih rana na tijelu njegova sina te jedna na zatiljku. Rekao je da je fotografije snimio prijatelj njegova sina Kusen Taramov koji ga je došao u mrtvačnicu identificirati i koji mu ih je potom poslao elektronskom poštom.

Todašev je ispričao da se njegov sin preselio u SAD 2008. godine preko programa razmjene studenata. Carnajeva je upoznao u Bostonu i nisu bili “posebno bliski prijatelji”. Abdul-Baki Todašev je dodao da je njegov sin nedavno operiran zbog sportske ozljede i koristio je štake, zbog čega je bilo fizički nemoguće da sudjeluje u napadu na Bostonski maraton. Napomenuo je da mu je sin ispričao kako misli da su braća Carnajev nevina i da im je namješteno.

- Ovakve stvari sam viđao samo u filmovima. Ubiju nekoga i onda mu još pucaju u glavu kako bi bili sigurni da je mrtav. To nisu agenti FBI-a, to su banditi - ustvrdio je otac Todašev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:19