ILEGALNI POSLOVI

Banka Wachovia prala novac meksičkih kartela

Sumnjivi putnički čekovi imali su uzastopne serijske brojeve i nečitke ili nepostojeće potpise

WASHINGTON - Američka banka Wachovia dopustila je meksičkim narkokartelima da između 2004. i 2007. operu milijarde dolara profita od ilegalne trgovine drogama, a američke vlasti zbog istih optužbi istražuju i banku HSBC, pokazala je is-traga britanskoga Observera.

Jedini kapital

Kako piše list, cijeli je posao išao preko meksičkih mjenjačnica koje su imale ugovor s Wachovijom i preko kojih su na američke račune prebačene 378,4 milijarde dolara, što je ekvivalent oko trećine meksičkog BDP-a.

Nije jasno koliki je dio novca pripadao kartelima, no šef UN-ova Ureda za borbu protiv droga, Antonio Maria Costa, na vrhuncu financijske krize 2008. tvrdio je kako postoje dokazi da je novac koji je stizao od kartela bio jedini likvidni kapital koji su banke imale te da postoje “znakovi da su neke banke na taj način i spašene”.

Prijetnje zviždaču

Observer je otkrio da je prvo upozorenje banci stiglo iz Wachovijina ureda u Londonu gdje je od 2005. za otkrivanje pranja novca bio zadužen bivši policajac specijaliziran za borbu protiv droga Martin Woods.

On je do 2006. primijetio niz sumnjivih transakcija s meksičkim mjenjačnicama, prije svega depozite putničkih čekova u eurima, u mnogo većim iznosima nego što se očekuje da bi trebali nekom turistu. Čekovi su imali uzastopne serijske brojeve i nečitke ili nepostojeće potpise.

Woods je zatim istražio prijašnje transakcije te vlastima u Britaniji, ali i nadležnima u Wachoviji uputio “izvješća o sumnjivoj aktivnosti” te predložio da se s mjenjačnicama prekine suradnja. Wachovia je to krajem 2007. i učinila, ali je uz to počelo maltretiranje Woodsa koji je zatim na jednom prijemu u Scotland Yardu, na kojemu su bili i američki kolege, predstavniku američke Administracije za borbu protiv droga (DEA) odlučio reći sve što je znao o Wachoviji i mjenjačnicama.

Uslijedila je istraga koja je prije godinu dana rezultirala nagodbom u sklopu koje je Wachovia platila 160 milijuna dolara kazne zato što je dopustila transakcije povezane s krijumčarenjem 22 tone kokaina.

Ostala u biznisu

Wachovia je u nagodbi priznala da je već 2004. znala kako postoji rizik da će karteli pokušati preko nje oprati novac, ali je, iako su 2005. ostale američke banke počele prekidati suradnju s meksičkim mjenjačnicama, ostala u tom biznisu.

Kupovali avione za prijevoz droge

Novac prebačen u SAD karteli su koristili i za kupovinu aviona kojima su transportirali drogu. “Organizacije za krijumčarenje droga deponirale su novac u mjenjačnice. Koristeći lažne identitete, one bi novac prebacivale na račune Wacho-vije. Gotovo 13 milijuna dolara prošlo je kroz račune u Wachoviji za kupovinu aviona. Iz tih aviona zaplijenjeno je više od 20.000 kg kokaina”, stoji u tekstu nagodbe. Meksička je vojska 2006. zaplijenila avion s 5,7 tona kokaina, koji je pripadao kartelu Sinaloa, a kupljen je novcem opranim preko banke Wachovia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:26