TEŠKA VREMENA

BANNON I DALJE STOJI IZA TRUMPA 'Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država velik je čovjek'

 Profimedia, Alamy

Steve Bannon, bivši savjetnik Donalda Trumpa, potvrdio je svoju potporu američkom predsjedniku, iako se u srijedu našao na meti njegova žestokog napada.

- Predsjednik Sjedinjenih Država velik je čovjek - rekao je Bannon u srijedu navečer, nekoliko sati nakon objave oštrog priopćenja Bijele kuće, u kojemu ga se optužuje da je "izgubio razum".

- Uvijek ga podupirem, bilo da putujem zemljom (...), na radiju ili na webu - dodao je vlasnik desničarskog informativnog portala Breitbart News za radio Sirius XM.

Objavljivanje ulomaka knjige koja će uskoro izaći i u kojoj Bannon optužuje Trumpova starijeg sina za "izdaju", naljutilo je američkog predsjednika.

- Steve Bannon nema ništa sa mnom, kao ni s mojom dužnosti. Kada je dobio otkaz, nije izgubio samo posao, nego i razum - rekao je Trump govoreći o onome koji je, između ostaloga, zaslužan za njegovu pobjedu na izborima 2016. i koji je šest mjeseci bio njegov blizak savjetnik u Bijeloj kući.

Charles Harder, jedan od Trumpovih odvjetnika, uputio je Bannonu pisanu opomenu u kojoj ga optužuje da je prekršio dogovor o čuvanju tajne te iznosio klevete o Trumpu i njegovoj obitelji.

Bannon je sastanak Trumpova sina i glavnih dužnosnika iz kampanje sa skupinom Rusa u lipnju 2016. nazvao "izdajničkim" i "nedomoljubnim", pokazuju ulomci iz nove knjige, koje je u srijedu na uvid dobio Reuters.

Bannon je ostao zaprepašten susretom u Trump Toweru u New Yorku, na kojem je ruski odvjetnik navodno ponudio inkriminirajuće informacije o predsjedničkoj kandidatkinji demokrata Hillary Clinton, stoji u knjizi "Fire and Fury: Inside the Trump White House" ("Vatra i bijes: unutar Trumpove Bijele kuće") autora Michaela Wolffa.

Wolff, inače novinar Hollywood Reportera, knjigu je napisao na temelju više od 200 razgovora s predsjednikom, njegovim najbližim suradnicima i članovima administracije.

Bannon je postao Trumpov šef kampanje u mjesecima uoči izbora u studenom 2016., nakon susreta u Trump Toweru, a nakon izborne pobjede postao je glavni strateg Bijele kuće tijekom turbulentnih prvih osam mjeseci predsjedništva.

Trump mu je uručio otkaz u kolovozu, uklonivši tog krajnje desnog arhitekta svoje pobjede te glavnog poticatelja nacionalističkih i antiglobalizacijskih aspekata njegove politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48