DOBAR PROVOD

BBC U BEOGRADU 'Nismo sigurni da li piju da bi slušali turbofolk ili slušaju turbofolk da bi pili'

Arhiva/CROPIX

„Još nisam siguran da li piju da bi slušali turbofolk ili slušaju turbofolk da bi pili, ali u svakom slučaju - provod je dobar”, zaključak je netom objavljene reportaže BBC Travela o noćnom životu u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

U članku pod nazivom „Gdje narodnjačke pjesme susreću kriminalce“, BBC-jev novinar, koji je poslije četvorodnevnih noćnih izlazaka shvatio zašto su svi „narodnjaci” o piću i ženama, tvrdi kako se pravu Srbiju danas može naći u beogradskim kafanama koje su opisane kao nešto između engleskih pabova i čeških pivnica i gdje narodnu muziku uz piće slušaju i mladi koji je ne vole.

„Nekada centri umjetničkih i političkih debata, u kojima su se uglavnom okupljali stariji muškarci u 'drvenoj' atmosferi i zadimljenom prostoru u kojem 'slobodno teku' pivo i rakija, današnje kafane doživljaju preporod, privlačeći mlađe Beograđane kojima je dosadila klupska mainstream scena, pojašnjava BBC. Usto se dodaje kako mnogi Srbi počinju, umjesto uz 'hajneken' i tekilu, da svoje vrijeme provode uz domaće 'Jelen' pivo i rakiju - voćnu ili medovaču - i da plešu uz živu muziku.

„Mogao sam čuti zvuk gitare i buku mase čak prije nego što smo otvorili vrata. Unutra, bilo je teško naći mjesto za stajanje. Salvete su lepršale kroz bar, žene plesale na stolovima, a muškarci se vješali jedni drugima oko vrata - neki su tako iskazivali naklonost, drugi održavali ravnotežu. Ljudi su prestajali pjevati samo da bi nazdravili - kucnuli se čašama i povikali: 'Živeli!' Zatekao sam se na Zvezdari, u kafani 'Ona moja', a pjevač je - uz klarinet, violinu i harmoniku - ređao narodne pjesme, dok je cijeli bar pjevao. Nisam znao riječi, ali nema veze - skoro svaka srpska narodna pjesma, rečeno mi je, uvijek je o iste dve stvari - piću i ženama“, smatra novinar BBC-a.

A to mu je na kraju potvrdio i jedan njegov beogradski prijatelj: „Ova pjesma je kao svaka druga. Žena ga je ostavila, pa on pije”, objasnio je Beograđanin Luka Matić, stranom novinaru nenaviklom na balkansku verziju zabave.

Izdvajamo