SKANDAL U FRANCUSKOJ

Benalline putovnice: pariško tužiteljstvo otvorilo istragu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.12.2018. u 15:20

French President Emmanuel Macron and Alexandre Benalla during agrictur fair.
Paris, FRANCE-24/03/2018
//JACQUESWITT_DSC_8998/Credit:Witt/SIPA/1807190851, Image: 378417007, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Emmanuel Macron i Alexandre Benalla

Pariško tužiteljstvo otvorilo je u subotu preliminarnu istragu u vezi dviju diplomatskih putovnica koje je bivši Macronov savjetnik Alexandre Benalla navodno koristio nakon što je ovog ljeta smijenjen s dužnosti u Elizejskoj palači, priopćio je tužitelj Remy Heitz.

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian obratio se u petak tužiteljstvu nakon što su se u medijima pojavile informacije da je Benalla nedavno koristio svoju diplomatsku putovnicu.

Benallini suradnici kazali su da su mu te putovnice navodno vraćene "početkom listopada".

Po pisanju Mediaparta i Le Mondea, Benalla je zadnjih tjedana koristio te putovnice radi putovanja u Afriku. Po medijskim navodima, Benalla i dalje putuje s diplomatskom putovnicom izdanom 24. svibnja iako je senatorima pod prisegom kazao da je dokument ostavio u svojem uredu u Elizejskoj palači.

Putovnica je korištena zadnjih tjedana za ulazak u nekoliko afričkih zemalja i Izrael, navodi Mediapart pozivajući se na sigurnosne izvore.

Elizejska palača objavila je da o tome ništa ne zna.

Benalla je izazvao velik skandal kada je 1. svibnja snimljen dok se nasilno obračunavao s prosvjednicima, iako nije imao policijske ovlasti. U srpnju je zbog toga dobio otkaz.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo