REEVANGELIZACIJA

Benedikt poručio Zapadu: U borbu jer je zamračen sam smisao Boga

Papa Benedikt XVI. želi na svaki način vratiti ljude Katoličkoj crkvi i vjeri kako ju Rim vidi
Pope Benedict XVI arrives in St. Peter's Basilica at the Vatican for a ceremony to ordain 14 new priests, Sunday, June 20, 2010. (AP Photo/Pier Paolo Cito)
 AP

RIM - Papa Benedikt XVI. najavio je u ponedjeljak uvečer, na misi u Papinskoj ostijskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina uoči blagdana svetih Petra i Pavla, osnivanje novoga papinskog vijeća za reevangelizaciju Zapada, potvrdivši tako glasove koji su kružili Vatikanom i koje smo već prenosili.

Poglavar Katoličke crkve je precizirao da će svrha novog dikasterija (“ministarstva”) biti “promicanje obnovljene evangelizacije u zemljama u kojima je vjera već objavljena, u kojima je Crkva davno utemeljena, ali proživljavaju progresivnu sekularizaciju društva i neku vrstu ‘pomrčine smisla za Boga’”.

Nova evangelizacija

U Vatikanu se očekuje da će naziv novog dikasterija biti Papinsko vijeće za novu evangelizaciju, te da će na njegovu čelu biti nadbiskup Salvatore “Rino” Fisichella (58), teolog blizak po gledištima papi Ratzingeru, pomoćni biskup u Rimu, rektor arhidijecezanskoga Papinskoga lateranskog sveučilišta, te predsjednik Papinske akademije za život.

Monsignora Fisichellu nazivaju “Papinim pretorijancem” u vatikanskim krugovima koji bi voljeli da se sve nastavi kao u posljednjim godinama pontifikata Ivana Pavla II. Nedavno je, kao kapelan Zastupničkog doma, pričestio talijanskog premijera Silvija Berlusconija, davši znati da je raskidom svoga drugog (i stoga necrkvenog) braka s Veronicom Lario Berlusconi vraćen u krilo vjernih sinova Matere Crkve (afere s ergelom ljubavnica, zbiljskih ili reklamnih, od kojih je najnovija na državni trošak otputovala s premijerom na G20, rješavaju se običnom ispovjeđu i nisu neoprostiv preljub kao kad brakolomac ostaje samo s jednom novom ženom).

Fisichellinu “glavu” su zahtijevali članovi Papinske akademije za život kad je javno pokazao mnogo više razumijevanja i sućuti za abortus 9-godišnje djevojčice u Brazilu koju je oplodio njezin očuh serijom silovanja, ali ekskomunikacija nije pogodila njega nego žrtvinu majku i liječnike.

Čeka se kardinalski šešir

Moguće je da će, unatoč kritikama, Fisichella uskoro postati kardinalom kao predsjednik Papinskog vijeća.

Kršćanstvo i Europa

Objavio je knjigu koja se sada doima kao program: “Rastopljeni identitet: Kršćanstvo, materinski jezik Evrope”. Podnaslov duguje Goetheu, jer je knjigu počeo ovom Nijemčevom rečenicom: “Evropa je rođena u hodočašću, a njezin materinski jezik je kršćanstvo”.

Time se mons. Fisichella svom snagom pridružio bitci Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. za očuvanje i reimplementaciju “kršćanskih korijena Evrope”, u sklopu duge borbe protiv “relativizma”, tj. etičke ravnopravnosti vjerski ravnodušnih, a kamoli agnostika ili ateista.

Vrhovni sud SAD-a: Proces protiv Svete Stolice se može nastaviti

Američki Vrhovni sud odbio je danas zahtjev Svete Stolice za imunitetom u slučaju u kojem jedan Amerikanac tuži Katoličku crkvu zbog prikrivanja pedofilskih zločina svećenika Andrewa Ronana.

Sud je bez obrazloženja odbio čak i razmotriti zahtjev Svete Stolice koja je pred sudom u saveznoj državi Oregon optužena da je odgovorna za zločine koje je Ronan počinio šezdesetih u Portlandu, jer je znala da je prije bio sumnjičen za njih u Irskoj i Chicagu, ali ga je unatoč tome premjestila na novu dužnost. Tužitelj je osoba koja je identificirana pod pseudonimom kao John V. Doe i kojeg je Ronan (svećenik je umro 1992.) zlostavljao više puta, te koji Katoličku crkvu smatra izravno odgovornom za to.

Vatikan je tvrdio da je imun pred američkim sudom na temelju zakona iz 1976. koji stranim državama omogućuje da izbjegnu tužbe u SAD-u. Odvjetnik tužitelja pozdravio je hrabrost sudaca i sutkinja (6 od 9 njih su katolici) i rekao da je njihova odluka odgovor na “molitve tisuće žrtava pedofilije”. Odvjetnica Vatikana tvrdi da će dokazati da svećenik nije bio zaposlenik Svete Stolice. ( G. An.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:47