U VATIKANU

BENEDIKT XVI U IZOLACIJI PROSLAVIO 93. ROĐENDAN Dan je posvetio čitanju i molitvi, a razveselio se slušanjem pjesama iz rodne Bavarske

Benedikt XVI.
 AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Papa Emeritus Benedikt XVI. proslavio je u četvrtak 93. rođendan u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu pod strogim mjerama izolacije zbog epidemije koronavirusa, objavio je njegov osobni tajnik Georg Gänswein.

Joseph Ratzinger koji se 2015. u dobi od 85 godina odrekao papinske službe, primio je mnogo telefonskih poziva, a čestitao mu je i njegov stariji brat Georg (96), također svećenik koji živi u Bavarskoj.

Gänswein je objasnio da papa Emeritus "sa zabrinutošću" prati aktualnosti o pandemiji koronavirusa.

"Posebno je ožalošćen velikim brojem smrtnih ishoda među svećenicima, liječnicima i bolničarima", rekao je.

Rođendanski dan koji je posvetio čitanju i molitvi, Benedikt XVI. počeo je misom u samostanskoj kapelici, no razveslio se i slušanjem pjesama iz rodne Bavarske s nosača zvuka.

Za rođendanski poklon 265. Papa primio je svoju biografiju na tisuću stranica koju je napisao njemački novinar Peter Seewald, a knjiga će se uskoro pojaviti na policama.

Taj bivši njemački profesor teologije koji je 25 godina predavao na njemačkim sveučilištima prije nego što je bio imenovan za nadbiskupa Muenchena bio je vrlo konezrvativan čuvar crkvene dogme, a na čelu kongregacije za nauk vjere bio je drugih četvrt stoljeća u RImu. Papa je postao 2005. sve do odreknuća 2013. godine.

U srijedu je njegov nasljednik na Petrovu tronu, osamdesettrogodišnji papa Franjo uputio svoje "misli osobama u visokim godinama, napose onima koji žive 'u izolaciji u domovima za umirovljenike" i koji ponekad strahuju "da će umrijeti sami".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:30