'NEĆE PROĆI'

BEOGRAD PONOVNO NA ULICAMA 'Tražimo ostavke gradonačelnika, ministra i ravnatelja policije!'

Prosvjedi u Beogradu
 Screenshot: Facebook

Srbijanski građani ujedinjeni u pokretu "Ne davimo Beograd" ne odustaju od prosvjeda kojima traže istinu i preuzimanje odgovornosti za rušenje nekoliko objekata u dijelu grada poznatom po nazivu Savamala.

Novo okupljanje pred Skupštinom Grada Beograda najavljeno je za subotu, a tisuće građana potvrdile su svoj dolazak na Facebook eventu naziva "Neće proći"! Prethodna tri prosvjeda okupila su na tisuće sudionika (među njima i legendarnog košarkaškog trenera Dušana Ivkovića koji je i ovaj put najavio dolazak), od kojih je najmasovniji prema procjenama organizatora privukao preko 15 000 osoba.

Podsjetimo, prosvjeduje se zbog zataškavanja i neprocesuiranja odgovornih osoba zbog incidenta koji se dogodio prije malo više od dva mjeseca, kad su pod okriljem noći nepoznati muškarci u fantomkama rušili dio Hercegovačke i Mostarske ulice te istodobno presretali, legitimirali i zadržavali prolaznike.

Važno je istaknuti da na toj lokaciji, između ostalih, trebaju niknuti zgrade predviđene u kontroverznom projektu Beograd na vodi, kojem se mnogi građani glavnog grada Srbije žestoko protive.

Kada su šokirani građani zvali policiju da zaustavi rušenje, oni su odbili otići na mjesto događaja s obrazloženjem da je to u nadležnosti Komunalne policije grada Beograda. Komunalna policija je njihove tvrdnje demantirala, pisao je nedugo nakon incidenta portal N1..

U međuvremenu se od svega ogradio MUP Srbije, a resorni ministar Nebojša Stefanović odgovornost je prebacio na Više javno tužiteljstvo riječima "da se on ne bavi tim poslom", piše N1. Iz Višeg javnog tužiteljstva se pak nemaju namjere oglasiti prije nego što je postupak okončan, a on je još uvijek u fazi predistrage za koju nitko ne zna koliko će trajati.

Mnogim je građanima okupljenim u pokretu "Ne davimo Beograd" dozlogrdilo čekati te traže ostavke osoba koje percipiraju kao odgovorne za zataškavanje kaznenih djela - među prvima gradonačelnika Siniše Malog (iz Vučićevog SNS-a), već spomenutog ministra unutarnjih poslova Stefanovića te v.d ravnatelja policije Vladimira Rebića.

Naravno, SNS-ova gradska vlast odbija bilo kakve implikacije da su umiješani u cijelu priču, a jednak je slučaj i na državnoj razini gdje je premijer Vučić čak svojedobno izjavio da "isti oni koji su angažirali zemunski klan da u fantomkama uhiti Miloševića, sada kritiziraju događaje u Savamali".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:02