ODLUKA VLADAJUĆE KOALICIJE

Berlin Dan žena proglasio neradnim praznikom

Clara Zetkin
 Profimedia, AKG

Berlin je kao prva savezna pokrajina u Njemačkoj Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u četvrtak proglasio neradnim praznikom.

„Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena“, rekla je glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.

Odluku su podržale i stranke Ljevica i Zeleni s kojima SPD u Berlinu tvori vladajuću koaliciju.

Oporbene stranke CDU, FDP i AfD kritizirali su odluku da upravo Međunarodni dan žena postane neradni praznik u Berlinu te su se umjesto toga zalagali za proglašenje Dana reformacije neradnim praznikom.

Zeleni su odbacili ovu ideju tvrdeći da se radi o vjerskom prazniku samo za protestante dok je Dan žena „praznik za sve žene“.

Protiv uvođenja praznika je i Industrijska i trgovinska komora koja tvrdi da će zbog novog neradnog dana, koji se uvodi već ove godine, gospodarstvo izgubiti 0,3 posto.

Berlin je dosada s devet neradnih praznika godišnje bio savezna pokrajina s najmanje neradnih praznika. Radi usporedbe, u Bavarskoj se godišnje ne radi na 13 dana.

Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava Clare Zetkin koja je dobar dio života provela u Berlinu.

Dan žena se slavio do dolaska nacionalsocijalista na vlast koji su uveli Majčin dan a Dan žena se ponovno slavio u Njemačkoj Demokratskoj Republici do njemačkog ujedinjenja 1990.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:37