PROBLEM ODNOSA S IRANOM

Berlin potvrdio da Washington pritišće Europljane prijetnjom carina na automobile

Donald Trump
 SAUL LOEB / AFP

Sjedinjene Države zaprijetile su da će uvesti carinu na uvoz europskih automobila ne bi li nagnale Europljane da pokrenu postupak protiv Irana zbog narušavanja nuklearnog ugovora, rekla je u četvrtak njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Ta prijetnja postoji", potvrdila je ministrica Kramp-Karrenbauer na tiskovnoj konferenciji u Londonu.

Izjavu je dala odgovarajući na pitanje o napisu objavljenom u dnevniku Washington Postu u srijedu. U tom tekstu se navodi da je "Trump potajno zaprijetio (Parizu, Berlinu i Londonu) uvođenjem 25-postotne carine na europske automobile" ne budu li pokrenuli mehanizam za rješavanje sporova (MRD) u okviru međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu.

Nuklearni ugovor potpisali su u Beču 2015. Islamska Republika i skupina 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), a prijeti mu krah pošto se Trump jednostrano povukao iz njega 2018. te zatim obnovio gospodarske sankcije Teheranu koje Washington od tada neprestano pooštrava.

Odgovarajući na američko istupanje iz ugovora, Teheran od svibnja smanjuje dobar dio svojih glavnih obveza iz tog ugovora kojima su bile drastično ograničene njegove nuklearne aktivnosti.

Tri europske zemlje, sudionice Bečkog ugovora, objavile su u utorak da su pokrenule MRD želeći prisiliti Teheran da se vrati cjelovitoj provedbi teksta.

Pariz, London i Berlin su "prodali ostatke (ugovora) kako bi umakli novim Trumpovim carinama", napisao je u četvrtak na Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:08