OLAKŠAJTE KLIJENTIMA

BESKONTAKTNA PLAĆANJA MOGU POMOĆI SMANJENJU ZARAZE KORONAVIRUSOM Europska agencija za banke poziva tvrtke da se potpuno okrenu ovakvom načinu plaćanja

 
 Meyntjens Jean Paul / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska agencija za banke (EBA) u srijedu je pozvala tvrtke za usluge platnog prometa da olakšaju klijentima beskontaktna plaćanja kako bi se smanjio rizik zaraze koronavirusom.

Tvrtke za pružanje usluga plaćanja mogu pomoći ograničiti širenje virusa olakšavanjem plaćanja bez fizičkog kontakta, kao što je to slučaj pri plaćanju gotovinom, objavila je EBA, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Beskontaktna plaćanja mogu se vršiti držanjem debitnih ili kreditnih kartica iznad terminala za plaćanje, odnosno putem aplikacija na mobilnim telefonima kao što su Google Pay ili Apple Pay.

Regulator također potiče tvrtke za usluge plaćanja da povećaju limit za beskontaktna plaćanja na 50 eura po jednoj transakciji, gdje je to moguće, u skladu s onim što dopuštaju pravila Europske unije.

U Francuskoj koja je u karanteni zbog koronavirusa, pariške pekarnice već apeliraju na građane da koriste beskontaktna plaćanja.

Radi zaštite vozača autobusa pariške su vlasti također uvele mogućnost plaćanja karata putem tekstualne poruke, podsjeća Reuters.

EBA će omogućiti tvrtkama za usluge plaćanje izuzeće od takozvane stroge provjere identiteta klijenata, koja podrazumijeva da se identitet klijenta provjerava više puta za iznose do najviše 50 eura kako bi se spriječile prijevare, poručuje europski regulator.

"EBA potiče klijente i trgovce da poduzmu nužne sanitarne mjere opreza pri pružanju usluge odnosno korištenju terminala za plaćanje na prodajnim mjestima za kupljenu robu u trgovini na kojima se traži identifikacija putem PIN-a, te da razmotre sve raspoložive metode plaćanja, poput beskontaktnih ili daljinskih plaćanja", stoji nadalje u priopćenju.

Iz platne tvtke Worldline za Reuters su izjavili da se od nekih trgovaca moglo čuti da više ne prihvaćaju gotovinu, već potiču na beskontaktna plaćanja ili ih čak zahtijevaju.

U prvih nekoliko dana karantene u Francuskoj, online bank N26 zabilježio je u transakcijskom miksu povećanje na strani kartičnih plaćanja a pad transakcija na bankomatima, izjavio je Reutersu Jeremie Rosselli, glavni menadžer te banke za Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:59