NE OČEKUJE ČUDO U BERLINU

BEZ AMERIKANACA NEMA MIRA NA KOSOVU? Hashim Thaci: 'EU nije jedinstvena, bez SAD-a ne možemo ostvariti nikakav dijalog, pregovore ili sporazum'

Hasim Thaci
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Za rješenje sukoba između Kosova i Srbije ključ drže Sjedinjene Države, a europske zemlje u tom su pitanju nejedinstvene, rekao je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju su priznale Sjedinjene Države i većina europskih zemalja, ali ne i Srbija niti njezina saveznica Rusija.

"Bez SAD-a ne možemo ostvariti nikakav dijalog, pregovore ili sporazum", rekao je Thaci za televiziju Reuters u Berlinu i dodao da "EU u tom procesu nije jedinstven".

Thaci će u Berlinu sudjelovati na summitu o Zapadnom Balkanu kasnije u ponedjeljak koji organiziraju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Odbacio je očekivanja da bi berlinski sastanak mogao donijeti rješenje rekavši: "Neću očekivati čudo".

Ključno je da Srbija prizna Kosovo kao neovisnu državu, smatra Thaci.

"Zatražit ćemo danas od kancelarke Merkel i predsjednika Macrona da uvjere (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića da prizna Kosovo", rekao je i dodao da ako se to ne dogodi "mislim da sastanak u Berlinu neće biti koristan".

Thaci je naglasio da Srbija teži biti partner s Rusijom no Kosovo želi biti dio NATO-a i Europske unije čim prije moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:22