ROBNA RAZMJENA

BEZ CARINA S RUSIJOM Srbija u Moskvi potpisala sporazum s Euroazijskom gospodarskom unijom

Ana Brnabić
 Yekaterina Shtukina / TASS / Profimedia

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić potpisala je u petak u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske gospodarske unije (EEU) i njezinih država članica Rusije, Kazahstana, Bjelorusije, Armenije i Kirgistana, koji Srbiji otvara pristup tržištu od 183 milijuna ljudi.

Premijerka Brnabić rekla je novinarima u Moskvi nakon potpisivanja da je taj sporazum "komplementaran europskom putu Beograda".

- Po Sporazumu o stabiliziranju i pridruživanju (SSP) s EU imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini s međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do ulaska u EU. Tad moramo raskinuti sporazume sa svim trećim zemljama i drugim organizacijama, a do tad imamo pravo i u interesu Srbije je što više ovakvih sporazuma - istaknula je Brnabić.

Potpisivanjem tog dokumenta Srbija će moći izvoziti oko 99 posto proizvoda bez plaćanja carinskih pristojbi, a prema izvješću Radiotelevizije Srbije iz Moskve carina ostaje na izvoz automobila.

Robna razmjena s pet zemalja članica EEU bila je 2018. 3,4 milijarde dolara, izvoz iz Srbije vrijedio je 1,1 milijardu dolara, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 2,3 milijarde, navodi RTS.

Euroazijska gospodarska unija utemeljena je 1. siječnja 2015. na prijedllog ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njezin bruto društveni proizvod je 1,9 bilijuna dolara, što je oko 3,2 posto svjetskog BDP-a.

Euroazijsku gospodarsku uniju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, dok Moldavija ima status promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:25