OSUDIO PROTIVNIKA

BIDEN 'Zadnje Floydove riječi 'Ne mogu disati' odjeknule su svijetom. To što u njegova usta pokušava staviti druge riječi vrijedno je svakog prezira'

 JIM WATSON / AFP

Joe Biden, demokratski izazivač američkog predsjednika Donalda Trumpa na predstojećim predsjedničkim izborima osudio je Trumpov istup u kojem je spomenuo nedavno ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda.

Samo nekoliko sati nakon što je Trump izjavio kako Floyd 'gleda odozgo s neba i kaže kako je ovo velik dan', Biden je kazao kako je ta izjava 'vrijedna svakog prijezira'. O Floydu je Trump govorio dok je slavio neočekivani oporavak radnih mjesta u SAD-u te zagovarao 'jednaku pravdu za sve pod vladavinom zakona', piše BBC.

'Ovo je velik dan'

Nenaoružanog Georgea Floyda 25. svibnja ubio je policajac u Minneapolisu nakon što ga je gušio koljenom gotovo devet minuta. Nakon toga, izbili su neredi te prosvjedi protiv rasne diskriminacije diljem SAD-a i svijeta.

Zbog svega toga, policija u Minneapolisu u petak je formalno zabranila zahvate na vratu osumnjičenika, a ako policajac na dužnosti ugleda kolegu kako primienjuje sporan zahvat, mora ga prijaviti zapovjedniku.

Kada se u petak obratio iz ružićnjaka u Bijeloj kući, Trump je izjavio:

-Jednakost pred zakonom podrazumijeva da svaki Amerikanac prima podjednaki tretman u svakom policijskom postupanju bez obzira na rasu, boju, spol ili vjeru. Moraju imati pošteno postupanje. Moraju ga dobiti. Svi smo vidjeli što se dogodilo prošli tjedan. Ne možemo dopustiti da se to i dalje događa. Nadam se da George gleda odozgo i govori kako je ovo dobra stvar što se događa u našoj zemlji. Velik dan za njega. Danas je velik dan za svakoga - kazao je republikanac Trump te dodao kako je ovo 'velik, velik dan u smislu jednakosti'.

Dok predsjednikovi kritičari misle da se referirao na to da Floyd posthumno pozdravlja porast broja zaposlenih u SAD-u, oni koji ga brane kažu da je kontekst izjave poziv na jednakost sviju u policijskom postupanju.

Demokratski kandidat Biden na ovu je izjavu reagirao u govoru koji je održao u sklopu kampanje u Doveru, gradu u saveznoj državi Delaware.

- Posljednje riječi Georgea Floyda 'ne mogu disati' odjeknule su diljem zemlje i diljem svijeta. To što predsjednik Trump u njegova usta pokušava staviti neke druge riječi vrijedno je svakog prezira. A činjenica da je to izrekao na dan kada je porasla nezaposlenost među crnačkom i latinoameričkom populacijom i kada je nezaposlenost među mladim afroamerikancima eksplodirala govori vam sve što trebate znati o tom čovjeku i o onom za što on brine - rekao je Biden.

BBC javlja kako u nekim stvarima Biden ipak nije u pravu. Nezaposlenost među Afroamerikancima jest blago porasla, sa 16,4 na 16,8 posto, no nezaposlenost Latinoamerikancima ustvari je u padu, s 18.5 na 17,2 posto tijekom travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:41