REAKCIJA SARAJEVA

BiH će uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog 'afere Selefije'

 
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
 Dado Ruvic / REUTERS

Predsjedništvo Bosne i Hrecegovine u srijedu se službeno očitovalo o navodnoj špijunskoj aferi koju je dio medija u toj zemlji i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povezivao s hrvatskom Sigurnosno-obavještajnom službom (SOA), te je odlučilo da se Hrvatskoj zbog toga uputi prosvjedna nota.

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku", stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno nakon sjednice državnog vrha održane u Sarajevu.

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, potaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA-e pokušavali regrutirati državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu kako su točne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište tisuća potencijalnih terorista.

Ravnatelj SOA-e Danijel Markić te je optužbe odbacio, ali je potvrdio kako su hrvatski obavještajci provodili obavijesne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti Europske unije i NATO-a", pojasnio je Markić u ožujku nakon izbijanja afere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13