POGORŠAVA SE SITUACIJA

BiH: Dvije osobe zaražene koronavirusom u Mostaru u teškome stanju

Bolnica u Mostaru
 Jakov Prkic / CROPIX

Dvije osobe oboljele od koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanske županije u BiH u teškom su stanju, objavio je u ponedjeljak županijski Krizni stožer navodeći da u zadnja 24 sata nije registriran nijedan novi slučaj te da je ukupno 16 osoba zaraženo.

''Dvije osobe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku“, rekao je na konferenciji za novinare infektolog dr. Jurica Arapović. Po njegovim riječima jedan od njih, pacijent iz Konjica, je tijekom jučerašnjeg dana prebačen u bolnicu specijalno namijenjenu za liječenje zaraze od koronavirusa.

Po njegovim riječima ostali zaraženi imaju lakši oblik bolesti, a uglavnom se radi o muškarcima.

„Bolesnici u kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Neki su i asiptomatski. To su primarni kontakti od prvooboljelog“, naveo je.

Po njegovim riječima, SKB Mostar za sada ima 40 respiratora, županijska bolnica "Safet Mujić" još pet, a planira se nabava još 15 ovakvih uređaja.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eugen Ćubela odbacio je za sada mogućnost da se ova županija proglasi karantenom. Pozvao je sve građane da se odgovorno ponašaju i ostanu kod kuća, te je najavio da će od sutra početi podjela maski i zaštine opreme za sve građane.

Načelnik Odjela uniformirane policije MUP-a HNŽ Branko Drinovac rekao je na konferenciji za novinare kako je od 2237 provedenih kontrola pronađeno 75 prekršitelja samoizolacije kojima su izdana rješenja o prekršaju. Dodao je kako od sinoć, od kada je na snazi zabrana kretanja, nije zabilježeno nijedno kršenje ove mjere.

Uz banjolučko područje, Hercegovačko-neretvanska županija drugo je najveće žarište u BiH zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:16