ZORAN TEGELTIJA

BiH: Kandidat za čelnika Vijeća ministara ne zna što s NATO-om i s migrantima

Kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je u utorak kako ne zna hoće li zemlja, čiju bi on izvršnu vlast trebao predvoditi iduće tri godine, nastaviti približavanje NATO-u, a priznao je i kao nema ideju na koji bi se način riješio problem ilegalnih migracija.

Nakon što su ga članovi Predsjedništva BiH prošlog tjedna imenovali za predsjedatelja Vijeća ministara, Tegeltija se u utorak u Sarajevu pojavio na saslušanju pred parlamentarnim povjerenstvom za pripremu imenovanja nove vlade.

Ispunjeni uvjeti

Pritom je bio suočen s desecima pitanja na koje nije dao posebice uvjerljive odgovore, no u konačnici je ipak dobio većinsku potporu članova povjerenstva, čime su ispunjeni uvjeti da o potvrdi njegova imenovanja, vjerojatno idućeg tjedna, odlučuje Zastupnički dom parlamenta BiH.

Za prihvaćanje Tegetijine kandidature glasovalo je osam članova parlamentarnog povjerenstva, a njih šest je bilo protiv. Tegeltiju (55) je za predsjedatelja Vijeća ministara BiH predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je na izborima u listopadu 2018. dobio većinsku potporu birača u Republici Srpskoj, a sukladno načelu etničke rotacije došao je red da u ovom mandatu na toj dužnosti bude osoba srpske nacionalnosti.

Tegeltija je ranije bio ministar financija u vladi RS i svoju političku karijeru gradio je uglavnom kao "aparatčik" iz strukture SNSD-a.

Njegovo imenovanje bilo je na čekanju više od godinu dana, jer Dodikov SNSD te Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH kao koalicijski partneri nisu mogli postići suglasnost o nastavku reformi nužnih za približavanje BiH članstvu u NATO-u.

Dokument vezan uz NATO i dalje tajan

Prošlog tjedna ipak je postignut kompromis, uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, pa je na Predsjedništvu BiH usvojen dokument pod nazivom "Plan reformi", koji bi trebao biti poslan u sjedište NATO-a odmah nakon što bude potvrđeno Tegeltijino imenovanje na novu dužnost.

Taj dokument i dalje je tajan i gotovo nitko osim članova Predsjedništva BiH ne zna što u njemu piše i je li njegov sadržaj dovoljan da NATO aktivira Akcijski plan za članstvo BiH (MAP). Tegeltija je pak u utorak tijekom saslušanja u parlamentu potvrdio da ni on ne zna ništa o tome.

"Ne želim ni znati što piše u tom dokumentu", kazao je Tegeltija dodajući kako će on provoditi vanjsku politiku koju utvrdi Predsjedništvo BiH kao tijelo koje je za to zaduženo po ustavu.

Sličan je odgovor dao i na pitanje zastunika Jasminka Emrića iz Unsko-sanske županije, kojega je zanimalo ima li budući predsjedatelj Vijeća ministara ikakvu ideju kako riješiti migrantsku krizu.

"Nisam stručnjak za migrantsku krizu. U ovom trenutku ne vidim rješenje", kazao je Tegeltija.

Ukoliko Zastupnički dom parlamenta BiH potvrdi njegovo imenovanje, Tegeltiji ostaje rok od 30 dana da predloži kandidate za ministre, a nakon toga parlament odnosno Zastupnički dom treba potvrditi cjelokupni sastav novog Vijeća ministara, koje onda može preuzeti dužnost od trenutačnog sastava predvođenog Denisom Zvizdićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:21