SKANDAL

BiH: Pobjegao direktor iz Indije optužen za onečišćenje okoliša

Smog u Sarajevu
 Dado Ruvić / REUTERS

Županijsko tužiteljstvo u Tuzli podignulo je optužnicu protiv državljanina Indije Debashisa Gangulyja kojega tereti za kazneno djelo onečišćenja okoliša no taj će sada već bivši direktor tvornice "Global Ispat Koksna Industrija Lukavac" (GIKIL) teško biti procesuiran jer je već napustio Bosnu i Hercegovinu i nema pouzdanih informacija gdje se skriva, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji.

Iz tuzlanskog su tužiteljstva u ponedjeljak lokalnim medijima potvrdili kako je Ganguly pod optužnicom od 25. prosinca prošle godine baš kao i tvrtka GIKIL koju je prije toga godinama vodio a sjedište joj je u Lukavcu, gradu koji je vrhu neslavnog popisa najzagađenijih industrijskih središta u BiH.

Tijekom višemjesečne istrage utvrđeno je kako je su Ganguly i tvrtka kojoj je bio direktor prekršili obveze koje proistječu iz okolišne dozvole za rad odnosno kako nisu uložili ništa od obveznih 111 milijuna konvertibilnih maraka (oko 56 milijuna eura) u postrojenja koja su trebala spriječiti emitiranje u zrak, tlo i vodu štetnih tvari koje nastaju pri proizvodnji metalurškog koksa, sirovog katrana, sirovog benzena i mineralnih gnojiva što je GIKIL-ov glavni proizvodni asortiman.

Analize provedene tijekom 2018. godine pokazale su kako je emitiranje štetnih i otrovnih tvari u okoliš bilo i do nevjerojatnih 150 tisuća puta veće od dopuštenih vrijednosti.

Zbog ozbiljnosti počinjenih kaznenih djela tužiteljstvo je zatražilo da se Gangulyju odredi pritvor no ispostavilo se kako je on dao otkaz u GIKIL-u i otputovao iz zemlje iskoristivši priliku koja se stvorila kada sud nije produžio ranije izrečene mjere zabrane napuštanja BiH i oduzimanja putnih isprava.

"Učinio je to malo prije podizanja optužnice", pojasnio je lokalnim medijima Vedran Alidžanović, tužitelj koji vodi cijeli slučaj.

Ganguly je bio uhićen u kolovozu 2018. godine nakon što je pravosuđe konačno odlučilo reagirati na veliki ekološki incident kada se u dva navrata u rijeku Spreču izlila ogromna količina vode iz pogona GIKIL-a zagađena katranom i amonijakom.

Tada je došlo do onečišćenja katastrofalnih razmjera pri čemu je uništen gotovo cjelokupni riblji fond.

Za Gangulyja je tada zatražen pritvor no sud to nije prihvatio odredivši mu tek dvomjesečnu zabrana napuštanja BiH koja nije produžena a on je u međuvremenu dobio novi četverogodišnji menadžerski ugovor u GIKIL-u no u prosincu je dao otkaz i nestao.

Ganguly je osoba za kojom su tragali i u Srbiji. U tvornici vatrostalne opreme "Magnohrom" iz Valjeva bio je financijski direktor od 2006. do 2007. godine a sumnjiči ga se da je počinio kaznena djela porezne utaje i neplaćanja obveza prema državi.

Za direktora GIKIL-a postavljen je 2013. godine na prijedlog uprave indijskog koncerna Global Steel Holdings Ltd. (GSHL) čije je sjedište u Dubaiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01