MANJKAVO IZVJEŠĆE

BIJELA KUĆA NAPADA MUELLEROVO IZVJEŠĆE Trump ima pravo narediti savjetnicima da ne svjedoče pred Kongresom, što bi moglo izazvati sudsku bitku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.05.2019. u 22:09

FILE PHOTO: Robert Mueller, as FBI director, testifies before a House Judiciary Committee hearing on Federal Bureau of Investigation oversight on Capitol Hill in Washington June 13, 2013. REUTERS/Yuri Gripas/File Photo
Yuri Gripas / REUTERS

Robert Mueller

 

Predsjednik Donald Trump ima pravo narediti savjetnicima da ne svjedoče pred kongresnim ispitivanjima povezanim s ruskom istragom, rekla je Bijela kuća u pismu koje označuje izvješće posebnog istražitelja Roberta Muellera kao manjkavo.

Pismo pravnog savjetnika Bijele kuća Emmeta Flooda poslano 19. travnja državnom odvjetniku Williamu Barru, koje je Reuters dobio u četvrtak, u skladu je s Trumpovim konfrontacijskim pristupom u sprječavanju demokrata koji žele iskoristiti Muellerovo izvješće kao odskočnu dasku za nove istrage.

Flood je rekao kako se Trumpova odluka, kojom dopušta savjetnicima suradnju s Muellerovom istragom, ne proširuje na kongresne istrage. Zaključak je znak da će Trump, ako je nužno, iskoristiti pravo i spriječiti bivšeg odvjetnika Dona McGahna i druge savjetnike da svjedoče pred Kongresom, što će vjerojatno uzrokovati sudsku bitku.

"Jedna je stvar za predsjednika potaknuti potpunu suradnju i transparentnost u kaznenoj istrazi koja je vođena uvelike unutar izvršne vlasti. Potpuno je drugačije dopustiti savjetnicima da se pojave pred Kongresom", navodi se u pismu.

Rastu napetosti između Bijele kuće i demokrata u Kongresu, nakon što je Muellerovo izvješće objavljeno. Jerrold Nadler, predsjednik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma, zaprijetio je da će smatrati kako je Barr izrazio nepoštovanje oglušivši se o zahtjeve za cijelim Muellerovim izvješćem bez redakture. Također je optužio Trumpa za "rastuće napade" na demokraciju.

Pismo Bijele kuće je poslano Barru, dan nakon objave Muellerova izvješća kojim je specijalni tužitelj ustvrdio da Trump nije bio povezan s Rusijom za vrijeme predsjedničke kampanje 2016., ali nije izrijekom rekao da predsjednik nije ometao pravdu, mada nije našao dokaze da ga se za to optuži.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo