BORBENI ZRAKOPLOVI

Bijela kuća: Turska kupnjom ruskog sustava otpala iz programa F-35

 REUTERS

Bijela kuća kazala je u srijedu kako je Turska odlukom o kupovini ruskog sustava zračne obrane S-400 onemogućila svoju uključenost u program borbenih zrakoplova F-35.

"F-35 ne može funkcionirati s ruskom obavještajnom platformom koja će biti korištena kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti", kazala je Bijela kuća u izjavi.

Bijela kuća je pokušala ublažiti utjecaj odluke na američko-turske odnose, istaknuvši kako Washington i dalje "jako cijeni" stratešku vezu s Ankarom.

"Kao NATO saveznicima, naš je odnos višeslojan, te se ne tiče samo programa F-35. Naša vojna suradnja je snažna te ćemo nastaviti opsežno surađivati s Turskom, imajući na umu ograničenja zbog prisutnosti sustava S-400 u Turskoj", rekla je Bijela kuća.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak kako "nije pošteno" niti prema Turskoj niti prema Sjedinjenim Državama što Washington ne može Ankari prodati borbene avione F-35, vrijedne milijarde dolara, nakon što je turska kupila ruski sustav zračne obrane.

Turska je prošlog tjedna počela primati dijelove ruskog sustava zračne obrane S-400, oglušujući se na američka upozorenja da će ih nakon toga Pentagon maknuti iz programa borbenih zrakoplova F-35 te da bi mogli nametnuti od sankcije.

Washington smatra kako bi preko sustava S-400 Rusija mogla dobiti informacije o naprednom "stealth" sustavu F-35 borbenih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:22