VJEČNA BORBA

'BIJELCI SU POBJEGLI OD NAS!' Michelle Obama progovorila o rasizmu u SAD-u: 'Spakirali su kovčege i otišli. Nažalost, to rade i danas'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 30.10.2019. u 09:59

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 03: Former U.S. First Lady Michelle Obama speaks with Nigerian author Chimamanda Ngozi Adichie at The Royal Festival Hall on December 03, 2018 in London, England. The former First Lady's memoir titled 'Becoming' has become the best selling book in the US for 2018 according to figures released by her publisher Penguin Random House. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Getty Images

Michelle Obama

 

Michelle Obama (55) u utorak je na summitu organizacije Obama Foundation u Chicagu govorila o vlastitu odrastanju te suočavanju s predrasudama i rasnom diskriminacijom.

Supruga bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame (58) prisjetila se '70-ih godina, kad se s obitelji, roditeljima i starijim bratom Craigom, doselila u južni Chicago, prenosi Daily Mail.

 

- Došle su i druge crnačke obitelji, a bijelci su - pobjegli. Spakirali su kovčege i otišli... Boja kože i tekstura kose mogu podijeliti zemlju i ljude, to znam iz vlastita iskustva...

Obitelji poput moje radile su sve što su trebale, čak i više i bolje od toga, više i bolje od očekivanoga, ali bijelci su se svejedno iseljavali jer su se bojali onoga što smo mi predstavljali.

Iako je naše susjedstvo u to vrijeme bilo multikulturalno, djevojčice i dječaci svih rasa bili su prijatelji, odrasli su odlučili pobjeći... Nije bilo sukoba bandi, nije bilo teritorijalnih bitaka, no svejedno su otišli.

 

Bježali su od nas, a to, nažalost, rade i danas. S istim problemima trenutačno se suočavaju i mnoge imigrantske obitelji u Americi - rekla je Michelle referirajući se na Meksikance koji žive u naselju Pilsen u njezinu rodnom Chicagu.

Former first lady Michelle Obama and her brother, Craig Robinson, converse during a session of the Obama Foundation Summit at the Kaplan Institute at the Illinois Institute of Technology in Chicago on Tuesday, Oct. 29, 2019., Image: 479754942, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** US Newspapers Out ***, Model Release: no, Credit line: TNS / ddp USA / Profimedia
TNS / ddp USA / Profimedia

Michelle Obama s bratom Craigom

 

- Ne mogu učiniti da se ljudi prestanu bojati crnaca. Ne znam što se događa u vašim glavama, ali možda, ako vam svaki dan pokažem da sam čovjek, dobar čovjek, možda će to poništiti vašu diskriminaciju - dodala je bivša prva dama SAD-a.

- Vaši glasovi su važni i vaša mišljenja se računaju, nemojte to nikad zaboraviti - poručila je na kraju Michelle Obama.

U.S. President Barack Obama (R-L) stands on stage with his wife Michelle and daughter Malia after delivering his farewell address to a crowd of supporters at McCormick Place in Chicago on January 10, 2017. Photo by /UPI, Image: 310502957, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Banks / UPI / Profimedia
David Banks / UPI / Profimedia

Michelle i Barack Obama sa starijom kćeri Malijom

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo