ŽRTVA PREVARE

'BILA JE TAKO LIJEPA, ATRAKTIVNA I ZABAVNA, ALI ME PREVARILA I OPELJEŠILA' Ispovijest mladića koji je upao u pomno osmišljenu klopku

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Thomas i Tonia su se sreli na društvenoj mreži i započeli redovitu komunikaciju o njihovoj zajedničkoj strasti za putovanjima i njihovim psima. Tridesetpetogodišnji Thomas iz regije West Midlands u Engleskoj je bio opčinjen kontaktima s Tonijom te je planirao zajedničku budućnost s njom. Tonia je, međutim, bila prevarantica, piše BBC.

- Tonia i ja smo imali toliko toga zajedničkog i razgovarali smo međusobno sedam mjeseci. Bila je lijepa, zabavna i ljubazna, kazao je.

- Kad pogledam unazad ne mogu vjerovati kako jednostavno joj je bilo da me iskoristi. Nisam imao pojma da me vara i da će moje osobne podatke iskoristiti da bi mi uzela novac, kazao je.

Bio je žrtva dobro razrađene prevare. Tvrdila je da su joj roditelji umrli i da živi u SAD-u s bakom koja ima rak.

Kazala je da plaća za hranu i skupe lijekove te da joj treba novac. Zauzvrat, pokazala mu je dokaz da očekuje veliko nasljedstvo. Međutim, papiri su bili obična krivotvorina, a cijela njezina priča laž.

Kako bi priču učinila realističnijom, novac je prenesen na njegov račun. Tonia je zamolila da ga rasporedi na različite račune, jer da ona nema svoj. Nije bio svjestan da je taj novac zapravo bio posuđen na njegovo ime, bez njegova znanja. Kad je počeo dobivati pisma iz kreditnih ureda zbog neotplaćenih rata, shvatio je da je prevaren.

Otišao je u lokalnu banku, objasnio situaciju, a bančin tim istražitelja prevara je nadoknadio novac, a sad radi na popravljanju njegovog osobnog kreditnog rejtinga.

- Sad više nemam profile na društvenim mrežama jer ne želim ući u vezu s ikim na taj način. Trebat će mi puno vremena da ovo prebrodim i da ikome opet povjerujem, kazao je.

Ovaj slučaj je neobičniji od standardnih prevara na internetu jer je žrtva bio mladi muškarac, ali ima sve značajke klasične prevare.

Mnogi prevaranti djeluju kroz aplikacije za upoznavanje partnera ili preko društvenih mreža i to na način da prevarant kreira lažni profil ili postavi lažnu fotografiju.

Istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je pokazalo da je 27 posto korisnika stranica za upoznavanje koji su sudjelovali u anketi dobilo lažnu ponudu s namjerom prevare.

Od žrtava ili potencijalnih žrtava prevaranti su tražili u prosjeku 3800 kuna, ali od mnogih su uspjeli izvući i puno više.

Zadnji podaci su pokazali da je skoro 70 milijuna kuna ukradeno putem ovakvih prevara početkom 2019., što je povećanje od 50 posto u odnosu na isti period u prošloj godini.

Katy Worobec, direktorica odjela za gospodarski kriminal u organizaciji UK Finance je kazala: - Romantične prevare mogu biti emocionalno i financijski opterećujuće za žrtve. Popularnost internetskih stranica za upoznavanje je olakšalo kriminalcima da pronađu žrtve, pa svima preporučujemo oprez.

U svakom slučaju, banke još nisu sasvim odlučne po pitanju refundiranja žrtava ovakve vrste prevara, kad nisu krivi ni banka ni žrtva.

Postoji privremeni ugovor koji odobravaju brojne banke kako bi osigurale da ljudi dobiju povrat novca, ali je upitno hoće li to i u budućnosti biti moguće, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:09