POSRNULI ŠKOTSKI LIDER

'Bili smo u njegovoj rezidenciji. Cijelu me noć proždirao očima. Gotovo se penjao po meni. Kad smo se našli sami u sobi, skinuo se gol i zaskočio me'

Ovo je samo jedna od 14 ispovijesti koje je deset žena ispričalo o bivšem škotskom premijeru Alexu Salmondu (65)
Alex Salmond
 ANDY BUCHANAN / AFP

“Bili smo u Bute Houseu, prvoj rezidenciji škotskog premijera. On je pio liker Maotai, dar kineskog ambasadora. Sjećam se da mi je rekao da donosi sreću ako isprepletemo ruke dok ga pijemo. Bilo mi je neugodno. Nikad se nisam osjećala ugodno u njegovu društvu. Rekao mi je da sjednem do njega na pod, da mi pokaže nešto na mobitelu. Tada me počeo pipkati. Dirao mi je noge, a onda je njegova ruka krenula prema mojim grudima. Počeo mi je ljubiti lice i vrat. Kad sam se pobunila i rekla mu da prestane, samo mi se nasmijao.”

Ovo je samo jedna od 14 ispovijesti koje je deset žena ispričalo o bivšem škotskom premijeru Alexu Salmondu (65).

Moglo bi se reći da i Škotska ima svog Donalda Trumpa ili Harveyja Weinsteina jer su priče koje ove žene pričaju nevjerojatno slične. On je muškarac na poziciji moći, točnije na najvišoj poziciji u državi, a ona je vladina službenica. Salmond je bio škotski premijer i predsjednik Škotske nacionalne stranke od 2007. do 2014. godine.

Za to je vrijeme navodno seksualno iskorištavao deset žena, neke i nekoliko puta. Jedna od njih je “žena H”, kako je zbog njezine zaštite vode u pravnim spisima. Ona je u ponedjeljak, prvoga dana dvotjednog suđenja na Visokom sudu u Edinburghu, ispričala kako ju je Salmond pokušao iskoristiti prvo u svibnju, a potom u lipnju 2014. godine. Oba puta u Bute Houseu.

Rezidencija

“Cijelu me noć proždirao očima. Gotovo se penjao po meni. Kad smo se našli sami u sobi, skinuo se gol i zaskočio me, usprkos tome što nisam htjela imati ništa s njim. Počeo me ljubiti po vratu i pipkati. Bacio me na krevet i skidao mi odjeću. Molila sam ga da prestane. Rekla sam mu: ‘Što to radiš? Ovo nije OK’.

Nije prestajao. Pomislila sam: ‘O, bože, ne želim biti posramljena’.

Osjećala sam se kao da sam progonjena. Kad sam pokušala pobjeći, zapriječio mi je prolaz rukom. Pustio me tek kad sam se počela jače boriti. Pobjegla sam u kupaonicu i čekala dok ne zaspi pa sam se iskrala”, ispričala je “žena H” o pokušaju silovanja.

Kako prenose britanski mediji, protiv Salmonda je podignuto 14 optužnica, od čega je 11 optužbi za seksualni napad, uključujući jedan s pokušajem silovanja i dva za nedolično ponašanje. Optužnice se kreću od lipnja 2008. do studenoga 2014. godine. Salmond je žene navodno napastovao u rezidenciji premijera, automobilu, noćnom klubu u Edinburghu, restoranu u Glasgowu i na drugim mjestima. Optužen je da je silom pokušao poljubiti žene u usta, da ih je neprimjereno dirao po nogama i licu, a jednoj je skinuo cipele i pokušao poljubiti stopala.

“Žena H” prvo nije htjela podići prijavu protiv Salmonda. Bojala se da bi on mogao saznati da ga je ona prijavila. Pokušala je potisnuti cijeli događaj, iako je proživljavala tešku traumu.

No, kad je shvatila da bi to isto mogao napraviti drugim ženama koje rade ili će raditi za njega, odlučila je pokrenuti cijeli slučaj, ali anonimno. Sutkinja Lady Dorrian joj je prije početka suđenja rekla kako svoje političke stavove i mišljenja treba ostaviti po strani, na što je “žena H” odgovorila da nikad nije bila “politička osoba ili se previše zanimala za politiku”.

Tijesan poraz

“Nije mi bio ni izbliza zgodan. Zašto bih htjela biti s njim? Tvrdio mi je da je izvrstan ljubavnik. Vjerojatno je bio pijan”, objasnila je. “Kad me prvi put počeo dirati, potpuno sam se ukočila iznutra. Imala sam osjećaj kao da se nalazim izvan svog tijela. Bila sam osramoćena, osjećala sam se posramljeno. Nisam htjela da ljudi to znaju jer nisam htjela biti poznata kao još jedna od njegovih žena.”

Alex Salmond izabran je za škotskog premijera 2007. godine. Na toj poziciji bio je do 2014. kad je vodio kampanju “Yes” za škotsku neovisnost, koju je tijesno izgubio.

On poriče sve optužbe i tvrdi da nije kriv. Tvrdi kako je u četiri optužbe za seksualno napastovanje, koje uključuje dvije žene, dobio njihov pristanak da ih poljubi i pogladi im kosu. “Smatram da su mi cijelo vrijeme davale pristanak”, tvrdi Salmond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:43