CHARLES ROBERT JENKINS

'BILO JE VRIJEME BOŽIĆA, HLADNO I MRAČNO. NIKAD NISAM TOLIKO POPIO...' Nestvarna priča američkog vojnika koji je dezertirao u Sjevernu Koreju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.12.2017. u 08:58

U.S. Army Sergeant Charles Robert Jenkins arrives at American base Camp Zama, west of Tokyo September 11, 2004. Jenkins surrendered on Saturday to face charges that he deserted to communist North Korea on a wintry night four decades ago while on patrol in South Korea. REUTERS/ TA/TW - RP5DRHXPBWAB
Toshiyuki Aizawa / REUTERS

Charles Robert Jenkins

 

Američki vojnik koji je prije više od pola stoljeća dezertirao u Sjevernu Koreju i tamo i ostao gotovo 40 godina umro je u ponedjeljak u Japanu u dobi od 77 godina, objavili su u utorak mediji.

Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Charles Robert Jenkins, tada 24-godišnji narednik nadimka Scooter iz Sjeverne Karoline nestao jedne noći u siječnju dok je bio u ophodnji u blizini demilitarizirane zone između dviju Koreja.

Jenkins je 2004. izjavio da je prebjegao kako bi izbjegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu. "Bilo je vrijeme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam piti. Nikad nisam popio toliko alkohola", ispričao je.

Popio je, kako je rekao, deset piva, uzeo ljude u ophodnju i rekao im da pričekaju dok provjeri cestu ispod njih. Tada je krenuo prema Sjevernoj Koreji, stavivši na vrh puške bijelu majicu.

Kaže da je planirao otići u Rusiju i predati se, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Dok je bio u Sjevernoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu. Jenkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega koju je otela Sjeverna Koreja kako bi pomogla u obučavanju špijuna.

Strah za osobnu sigurnost i sigurnost obitelji koju je zasnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakvu zadaću koja je stavljena pred njega.

"Ne kažete 'ne' Sjevernoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il-sungu i iskopali ste si rupu, jer nestajete" rekao je, misleći pritom na osnivača te države.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. a Jenkins je otišao za njom s njihove dvije kćeri 2004. Tamo je napisao knjigu o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo