DOBROČINITELJ SA SJEVERA

BIO JE RIBAR, NIJE ZAVRŠIO NI SREDNJU ŠKOLU, A ONDA SE OBOGATIO NA NAFTI Norvežanin zgrnuo dvije milijarde dolara: 'Podijelit ću lavovski dio novca'

Kjell Inge Roekke
 Reuters

Norvežanin Kjell Inge Roekke bio je ribar prije nego što se obogatio na naftnoj industriji, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 2 milijarde dolara. Roekke se sada odlučio pridružiti drugim milijarderima s dobročiniteljskim aktivnostima, kao što su Bill Gates, Warren Buffet i Mark Zuckerberg, te je obećao da će razdijeliti "lavovski dio" svog novca, kako javlja BBC. Roekke nikada nije završio srednu školu ni fakultet, a pritom pati od disleksije.

Za početak, norveški bogataš najavio je da će financirati istraživački brod koji će uklanjati plastične otpatke iz oceana. Brod će imati 30 članova posade, s prostorom za do 60 znanstvenika i laboratorije. Ovo plovilo će iz mora uklanjati dnevno do pet tona plastike, koju će topiti, a cijeli projekt će se odvijati u partnerstvu s WWF-om (World Wildlife Fund).

Nina Jensen iz WWF-a komentirala je da su njezini stavovi o naftnim istraživanjima "vrlo daleko" od Roekkeovog gledišta te da će nastaviti propitivati njegove stavove kad god se ne budu slagali, ali je isto tako dodala da je iznimno uzbuđena zbog pokretanja projekta istraživačkog broda, kojem se obvezao norveški bogataš. "Nisam još nikada do sada čula za sličnu obvezu", komentirala je, kako prenosi BBC.

Kjell Inge Roekke i njegova supruga već vode fond koji daje stipendije postdiplomcima, a nije poznato u koje će još svrhe darovati svoj novac.

Osnivač Microsofta Bill Gates i njegova supruga Melinda obećali su dati 95 posto svog bogatstva i usredotočili su se na zdravstvenu skrb i globalni razvoj. Investitor Warren Buffet obvezao se dati 99 posto svog imetka, a rasporedit će ga među dobrotvornim organizacijama, uključujući i fondaciju Billa i Melinde Gates.

Poznat je i slučaj osnivača Facebooka Marka Zuckerberga koji je nedavno obećao da će 99 posto svog udjela u kompaniji dati u dobre svrhe, uključujući zdravstvo i izgradnju snažnih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:53