NAPISAO MEMOARE

'BIO SAM HITLEROV SUSJED' Nevjerojatna priča o Židovu koji je živio pored nacističkog Führera

 Foto: Screenshot / CNN

Židov koji je jedno vrijeme bio susjed Adolfa Hitlera otkrio je kako je bilo živjeti pored nacističkog diktatora dok se uspinjao prema moći. Nevjerojatna priča Edgara Feuchtwangera (90) još je čudnija jer je njegov ujak, Lion Feuchtwanger, bio istaknuti romanopisac i Hitlerov 'osobni neprijatelj'.

U intervjuu za CNN Feuchtwanger opisuje svoje djetinjstvo u nacističkoj Njemačkoj i kako se njegova obitelj, unatoč zatvaranju njegova oca u koncentracijskom kampu, uspjela domoći Engleske.

Njegov učitelj bio je od samoga početka 'nacist 150 posto' i tijekom nastave bi često propagirao nacizam.

Feuchtwanger je Hitlera prvi put vidio 1932. kad mu je bilo samo osam godina i to godinu prije nego će Hitler postati kancelar. Dadilja ga je izvela u šetnju kad su ispred kuće naletjeli na Hitlera koji ga je pogledao prilično nezainteresirano. Sjeća se kako je nekoliko ljudi povikalo 'Heil Hitler'.

Feuchtwanger je siguran da ne bi dugo poživio da je Hitler znao da je ovaj Židov. Promjene su se događale diljem Njemačke i eskalirale u Kristalnoj noći kada se dogodio okrutni pogrom Židova, aneksija Austrije i okupacija Sudeta u Čehoslovačkoj.

Te noći ubijen je 91 Židov, deseci tisuća su uhićeni, a njihovi lokali i sinagoge uništeni. Nasilje su provodili uglavnom dužnosnici nacističke stranke i pripadnici Hitlerove mladeži. Nakon nemilih događaja, Feuchtwangerov otac završio je u koncentracijskom logoru Dachauu. Iako se obitelj bojala da ga više nikad neće vidjeti, on se vratio nakon šest tjedana. Vjeruju kako su ga nacisti pustili da svojom pričom preplaši ostale i navede ih na bijeg.

Obitelj se skrasila u Engleskoj gdje je Feuchtwangern postao cijenjeni profesor povijesti. O svojim je iskustvima napisao memoare 'Bio sam Hitlerov susjed' koji su prošle godine objavljeni u Velikoj Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:36