IZBORI U IZRAELU

Birači ne pamte tako neizvjesnu i prljavu bitku za osvajanje vlasti

 
Benny Gantz i Benjamin Netanyahu
 REUTERS

Benjamin protiv Bennyja. Tako bi se u jednoj rečenici mogla sumirati jedna od najtješnjih predizbornih utrka u povijesti Izraela, a koja je u utorak, kako su birači konačno izašli na birališta, došla do svoje kulminacije. Naravno, složenije je od toga.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, lider desne stranke Likud, bori se za svoj peti mandat, odnosno titulu najdugovječnijeg izraelskog premijera, u ne baš povoljnim okolnostima. Suočava se s optužbama za korupciju, nanovo zahuktalim konfliktom s palestinskim militantima iz Gaze te vrlo ozbiljnim protivnikom Bennyjem Gantzom, bivšim načelnikom združenog stožera izraelske vojske, a sada umirovljenim generalom i šefom centrističke alijanse Plavo i bijelo.

Istraživanja

Ankete potvrđuju neizvjesnost. Prema pisanju britanskog Guardiana, posljednje istraživanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni prije četiri dana, Netanyahuova stranka Likud malkice je zaostajala za alijansom Plavo i bijelo. Obje su koketirale s oko 30 mjesta u parlamentu, odnosno Knessetu koji broji ukupno 120 mjesta. No, u Izraelu nikada nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu. Sve se uvijek svodi na formiranje koalicije i koalicijsku vladu, a tako će, očekuju svi, biti i sada. Sastavljanje vlade pripast će stranci koja osvoji najviše glasova, a pregovori kreću odmah nakon objave rezultata izbora.

Analitičari tvrde da će u mogućnosti formiranja koalicije biti uspješniji Netanyahu, zbog, među ostalim, svojih saveznika na krajnjoj desnici, primjerice Židovske snage, koja eksploatira antiarapski sentiment, i Zehuta, koji se bori za legalizaciju kanabisa, ali i za nasilno preuzimanje ključnih religioznih lokacija koje su svete i Židovima i Muslimanima. Laburistička stranka, zaslužna za mirovni sporazum s Palestincima 1990-ih godina, izgubila je proteklih nekoliko godina podršku.

Izraelski Arapi

O gore navedenom pravu ima odlučivati 6,3 milijuna birača. No, očekivalo se da će jedna skupina birača u velikoj mjeri apstinirati, i to izraelski Arapi. Oni čine petinu populacije Izraela, no samo polovica tih birača je najavila izlazak na birališta.

U finalnim danima kampanje i Netanyahu i Gantz gurali su punom parom. Dodirna točka bila im je ta da su obojica kumili ljude da glasaju.

Netanyahu je na skupu u Jeruzalemu u ponedjeljak poručio pobornicama da se pojave na biralištima jer bi, tvrdi, “njegovi ljevičarski rivali i dalje mogli pobijediti”. Glasanje je pak, rekao je nakon što je u glasačku kutiju ubacio svoj listić u pratnji supruge Sare, “sveti čin”. Ranije je optužbe za korupciju koje mu vise nad glavom, i koje on negira, nazvao političkim “lovom na vještice” kojem je cilj utjecaj na izbore, a iznimno je zaoštrio i retoriku, pokušavajući mobilizirati i iskoristiti krajnju desnicu biračkog tijela. Sugerirao je da će nova vlada, pod njegovim vodstvom, naravno, aneksirati izraelska naselja u Gazi i jednom i zauvijek okončati snove o palestinskoj državi.

“Izrael nije država svih svojih građana. Izrael je država nacija Židova - i samo njih”, poručio je.

S druge strane, Gantz je, iskorištavajući priliku uslijed koruptivnih optužbi na račun Netanyahua, obećavao “čišću politiku”. On će, govorio je, ujediniti “zemlju koja je izgubila put”, preuzet će odgovornost za izraelsku demokraciju. Netanyahu, poručio je, nije mesija niti nezamjenjiva legenda, nego osoba koja je otrovnom politikom koja dijeli te putem izubijanog pravosuđa preuzela državu. Netanyahu je fokusiran, optužuje ga, na vlastito preživljavanje i želi mijenjati zakone kako bi se zaštitio od progona.

“Svrha je stvaranje zakonske utvrde koja bi mu garantirala imunitet u odnosu na ozbiljne optužbe s kojima se suočava”, rekao je. Pritom je i on, kao i Netanyahu, pozivao birače da pohode birališta.

“Idite glasati. Odaberite onoga u koga vjerujete. Poštujmo se i idemo se svi probuditi u novoj zori, novoj povijesti”, poručio je Gantz, čiji program spominje “ujedinjeni Jeruzalem” glavni grad Izraela i “separaciju od Židova”, ali ne i izrijekom njihovu državu.

Beskrajni skandali

Uoči izbornog dana izraelska je vojska obavijestila javnost da je zatvorila sve prijelaze prema Zapadnoj obali i Gazi.

Općenito gledano, dio medija izbore je portretirao kao referendum o Netanyahuu.

“Bibi ili ne Bibi, to je pitanje” glasio je primjerice naslov komentara u listu Yedioth Ahronoth, čija se autorica, Sima Kadmon, pita imaju li Izraelci dovoljno mašte da glasaju za nekog drugog.

“Jesmo li izgubili vjeru u mogućnost da stvari mogu biti drugačije? Da ovo ne treba biti realnost u kojoj živimo - kakofonija, kultura laži, beskrajni skandali, poticanje i sijanje razlika, vladavina moći i hedonizma?”, napisala je.

Benny Gantz, iskusni general, političar i bivši šef tvrtke za računalnu sigurnost

Benny Gantz (59) stari je vuk u vojsci, no novi u politici. Riječ je o novopridošlici na političkoj sceni, koji je alijansu Plavo i bijelo formirao u veljači. U braku je i otac četvero djece. Ove ga je godine žena po imenu Navarone Jacobs optužila na društvenoj mreži Facebook da ju je seksualno uznemiravao kad joj je bilo 14 godina, dakle prije 40 godina, i da je zbog toga patila od psihičkih posljedica.

On je negirao te optužbe i tužio je za klevetu. Služio je svojedobno i kao predsjednik tvrtke za kompjutorsku sigurnost The Fifth Dimension, koja je na kraju ugašena zbog financijskih razloga nakon što je SAD sankcionirao njezina ruskog investitora u jeku posebne istrage o ruskom utjecanju na američke predsjedničke izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:20