DRAMATIČNI ZAOKRET

BIRAČI REKLI 'NE' TRADICIONALNIM STRANKAMA 'Češki Trump' uvjerljivo pobijedio na izborima, socijaldemokrati osvojili rekordno malo glasova

Andrej Babiš sa suprugom Monikom
 David W Cerny / REUTERS

Češki milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobjedio na subotnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli "ne" tradicionalnim strankama i "češkom Trumpu" dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen s optužbama za prevaru.

Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrati, koji su s ANO vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993.

Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i izravne demokracije (SPD) na trećem je mjestu s jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se unatoč gospodarskom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plaća u proteklih deset godina.

Babis je suočen s teškim koalicijskim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrati i Kršćanski demokrati u subotu rekli da ne mogu biti u vladi s nekim tko je pod policijskom istragom.

Građanski demokrati također su isključili vladu s ANO-om, kao i druge dvije manje stranke.

No, Babis se ne da obeshrabriti i kaže da će razgovarati sa svima.

"Vjerujem da ću sastaviti vladu koja će biti jedan tim", rekao je novinarima u pristašama u stranačkom stožeru. "Želimo provesti program za bolji život u našoj zemlji", dodao je.

Istaknuo je da je njegova stranka proeuropska, unatoč tome što ne želi razgovarati o "Europi dviju brzina" koja bi mogla u stranu staviti države poput Češke koje nisu uvele euro.

"Nije istina da smo nekakva prijetnja. Mi smo za proeuropljani i spreman sam boriti se za naše interese u Bruxellesu", rekao je Babis.

Čovjek kojeg uspoređuju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog poslovnog backgrounda i anti-establišment programa, Babis je uspio održati popularnost unatoč optužbama da je nezakonito primio dva milijuna eura poticaja iz EU-a za svoje prehrambeno i poljoprivredno carstvo vrijedno oko četiri milijarde dolara.

Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji.

U kampanji je najavljivao da će pomesti tradicionalne stranke, potaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

Predizborne ankete davale su veliku prednost njegovom populističkom pokretu ANO, nakon što je retorikom protiv establišmenta dobio potporu i s lijevog i desnog političkog spektra, uvjerivši glasače da može riješiti probleme u državi - od korupcije do prometa.

Babiš, za koga suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokraciji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebice vole čuti euroskeptici.

Također je veliki protivnik dublje integracije EU-a i veliki je kritičar Bruxellesa, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformiranju europskog bloka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:32