KATOLIČKA CRKVA

Biskupi: Afrika nema dovoljno egzorcista

Sinodski oci smatraju da vračanje razara afričke obitelji, a zahtijevaju i da se razlikuje afrički kulturalni aspekti od vjerskih.
A bishop attends a mass celebrated by Pope Benedict XVI for the closing of the African Synod in St. Peter's Basilica at the Vatican October 25, 2009. Pope Benedict on Saturday appointed a Ghanaian cardinal to one of the most influential jobs in the Vatican, increasing the possibility that the next pontiff might be a black man. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN RELIGION)
 REUTERS

RIM - Svakoj afričkoj dijecezi potreban je egzorcist, radi suzbijanja čarobnjaštva i parakršćanskih obreda koji se prepliću s kršćanskima - zahtijevaju od Pape afrički biskupi.

To ne znači da je u Africi bitno čarobnije nego drugdje: u Italiji su morali smanjiti broj egzorcista na jednoga po dijecezi.

Naravno, to je samo medijski najintrigantniji od 57 prijedloga koje su Benediktu XVI podastrli sudionici specijalnog zasjedanja Biskupske sinode, zaključenoga danas u Vatikanu svečanim bogoslužjem u Vatikanskoj bazilici svetog Petra. Papa će na temelju njih obznaniti apostolsku ekshortaciju.

Sinodski oci smatraju da vračanje razara afričke obitelji, zahtijevaju da se razlikuju afrički kulturalni aspekti od religijskih, te da se na afričkim katoličkim učilištima proučavaju afričke tradicionalne kulture.

Papa je danas pak naglasio da “afričku obitelj ugrožavaju ideološke struje prispjele izvana”.

Mir i pomirba bili su najčešće opetovani sinodski zahtjevi za Afriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:19