TZIPI LIVNI

BIVŠA IZRAELSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA U SUZAMA NAJAVILA ODLAZAK IZ POLITIKE 'Mir je postao prljava riječ, a demokracija je u opasnosti'

Tzipi Livni
 Ammar Awad / REUTERS

Jedna od najistaknutijih izraelskih političarki umjerenog stava, bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, rekla je u ponedjeljak kako napušta politiku uz upozorenje "demokracija je u opasnosti".

Bivša pregovaračica s Palestinom, Livni je postala poznata nakon sudjelovanja u pregovorima koje je organizirao SAD, kojima je cilj bio prekid desetljeća dugog sukoba a koji su propali 2014.

No, njena je karijera posustala posljednjih godina, kao i mirovni procesi na Bliskom istoku. Sjedinjene Države planiraju predstaviti novi plan mirovnog procesa nakon izraleskih parlamentarnih izbora 9. travnja, iako su očekivanja o napretku gotovo nepostojeća.

"Napuštam politiku, no neću dopustiti Izraelu da napusti nadu u mir", poručila je suznih očiju Livni na konferenciji za medije u Tel Avivu.

"Ove protekle godine bile su teške za mene i za stvari u koje vjerujem ... mir je postao prljava riječ, a demokracija je u opasnosti", rekla je Livni, navodeći kritike premijera Benjamina Netanyahua oko istrage državnih agencija protiv njega te o njegovim napadima na medije.

Netanyahu niječe bilo kakav prijestup.

Ankete pokazuju da Livnina stranka centra Hatnua neće osvojiti ni jedno mjesto u parlamentarnim izborima, na kojima se pak očekuje velika pobjeda desne Netanyahuove stranke Likud.

Hatnua je bila dio najveće koalicije lijevih stranaka u parlamentu, Zionistička unija, zajedno s izraelskim laburistima. Međutim, koalicija se u siječnju raspala nakon što je čelnik Laburista Avi Gabbay napustio Livni u televizijskom obraćanju gdje je objavio prekid partnerstva.

Livni (60) je bila ministrica vanjskih poslova od 2006. do 2009. Bila je i niži časnik u obavještajnoj agenciji Mossad te članica nekoliko političkih stranaka i koalicijske vlade otkako je ušla u politiku 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34