SKANDAL NA ARISTOKRATSKI NAČIN

BIVŠA LJUBAVNICA ŠPANJOLSKOG KRALJA IZNIJELA OZBILJNE OPTUŽBE Njemačka princeza otkrila prljavu tajnu Juana Carlosa I.

Juan Carlos je navodno tražio dio od 80 milijuna eura mita koje su španjolske tvrtke dale da bi dobile 6,5 milijardi eura vrijedan posao u Saudijskoj Arabiji
Corinna zu Sayn-Wittgenstein
 Profimedia

Njemačka princeza Corinna zu Sayn-Wittgenstein optužila je svog bivšeg ljubavnika, španjolskog kralja Juana Carlosa I., da je uzeo dio od milijunskog mita koje su španjolske tvrtke dale da bi dobile 6,5 milijardi eura vrijedan posao u Saudijskoj Arabiji.

Juan Carlos I. bio je španjolski kralj od 1975. do svojevoljne abdikacije 2014. godine u korist sina Felipea. Danas 81-godišnjak, bivši španjolski kralj bio je poznat po stotinama ljubavnica. S Corinnom zu Sayn-Wittgenstein (54) bio je šest godina i očekivala je da će ju oženiti.

Monako

Juan Carlos je, tvrdi ona, bio dobar sa saudijskom kraljevskom obitelji pa je pomogao da španjolske tvrtke dobio unosan posao u zaljevskoj zemlji. Zauzvrat je navodno tražio dio od 80 milijuna eura mita koje su španjolske tvrtke dale 2011. da bi dobile posao na izgradnji brze pruge od Meke do Medine, piše Daily Mail. Drugi mediji tvrde da je htio sav taj iznos, koji je na kraju navodno završio na njegovom računu u Monaku.

Njemačka aristokratkinja s bazom u Monaku tvrdi da je bivši španjolski kralj Juan Carlos I. tražio milijune nakon što je njoj rekao da mu treba novac kako bi se razveo od kraljice Sofije i oženio nju. Žalila se da su joj godinama prijetili španjolski obavještajci da neće biti sigurna ni ona ni njezina djeca usudi li se u javnosti govoriti o svojoj šestogodišnjoj vezi s kraljem. No ona se usudila više od toga, optužiti bivšeg kralja za višemilijunsku korupciju.

Svoj iskaz je Corinna zu Sayn-Wittgenstein, sada njemačka poslovna žena, dala još 2015. londonskoj policiji, a lani su izvatke iz tog svjedočenja objavili španjolski mediji. Španjolski istražitelji sada su zatražili od britanskih vlasti da im omoguće da bivšu suprugu njemačkog princa Johanna Casimira zu Sayn-Wittgenstein-Sayn ispitaju kao svjedoka, piše Daily Mail.

Profimedia
Corinna je pratila Juana Carlosa na putovanjima

Prema onome što je objavio The Times, ona je svjedočila da je kralj pitao: “A što je s mojim udjelom?”. “Ja sam omogućio prugu. Razgovarao sam sa svojim prijateljem u Saudijskoj Arabiji. Ja sam doprinio tome”, navodno je rekao Juan Carlos.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein svjedočila je pred londonskom policijom da je 12 španjolskih tvrtki uključenih u taj posao isplatilo 80 milijuna eura supruzi saudijskog biznismena. Govorila je o tome četiri sata, a dio svjedočenja mediji su prenijeli još lani. Londonska policija snimila je taj razgovor i sad španjolske vlasti traže od njih snimku. Cilj istrage ne može biti Juan Carlos, jer je on kao kralj uživao imunitet, nego španjolski istražitelji žele ispitati je li bilo nezakonitih isplata španjolskih tvrtki.

Bijesna javnost

Španjolski kralj Juan Carlos i bivša supruga njemačkog princa Corinna zu Sayn-Wittgenstein bili su u vezi od 2004. do 2010. Prvi put se o tome počelo pričati 2012. kad su se pojavile njihove zajedničke fotografije s lova na slonove u Bocvani. To je razbjesnilo španjolsku javnost, jer su snimke s raskošnog safarija objavljene u jeku recesije koja je žestoko pogodila široke španjolske slojeve.

Optužbe protiv bivšeg španjolskog kralja vratile su Juana Carlosa u medijsku žižu mjesec i pol nakon što je objavio da se potpuno povlači iz javnog života. Bio je ključna figura u španjolskoj tranziciji prema demokraciji nakon smrti generala Franca 1975. Bivši kralj je kao 81-godišnjak 2. lipnja, na petu godišnjicu abdikacije, objavio da se sasvim povlači iz javnog života. No bez obzira na to i dalje kao član kraljevske obitelji uživa imunitet.

Za njega se pričalo da je imao stotine i stotine ljubavnica. Amadeo Martinez Ingles o njemu je napisao knjigu: “Juan Carlos: kralj sa 5000 ljubavi”. Nikad se nije razveo od kraljice Sofije.

Getty images
kralj sa suprugom, sinom i unukama

Bivša ljubavnica optužila ga je i da je na računima u švicarskim bankama držao novac čije je porijeklo htio skriti. Prema onome što je objavio list El Espanol, bivši španjolski kralj koristio je svog nećaka Álvara Jaimea de Orleans-Borbóna da otvori više tajnih računa u Švicarskoj, a onda je odvjetnik Dante Canonica manipulirao tim novcem kako bi zavarao tragove. Osim toga, Corinna zu Sayn-Wittgenstein optužila ga je da je upotrijebio njeno ime kad je kupovao imanje u Maroku.

Španjolska kraljevska kuća opterećena je nizom skandala. Najmlađa kći Cristina također je bila predmet istrage zbog korupcije zbog koje je zatvoren njezin suprug. Njezin muž Iñaki Urdangarin osuđen je na pet godina zatvora i od lipnja je na odsluženju kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:48