U ZATVORU JE BIO GODINU I POL DANA

Bivšeg brazilskog predsjednika Lulu po izlasku iz zatvora u Curitibi dočekala je crvena masa ljevičarskih aktivista

Luiz Inacio Lula da Silva sa svojim pristašama nakon izlaska iz zatvora
 Rodolfo Buhrer / REUTERS

Bivšeg brazilskog predsjednika Lulu, oslobođenog u petak iz zatvora, dočekala je crvena masa ljevičarskih aktivista po izlasku iz zatvora u Curitibi, na jugu zemlje, nakon dulje od godine i pol izdržavanja kazne.

Savezni sudac naredio je u petak puštanje na slobodu Luiza Inacia Lule da Silve (74) nakon presude Vrhovnog suda u četvrtak kojom je okončano obvezno zatvaranje osuđenih kriminalaca nakon što izgube svoju prvu žalbu.

Politički važna presuda će kako se očekuje osloboditi niz osuđenika visokog ranga iz tzv. istrage o javnoj korupciji nazvanoj "praonica automobila", među kojima je i Lula, koji je u zatvoru zbog podmićivanja.

Lula je izašao iz zatvora pješice, uz svoju partnericu sociologinju Rosanelu da Silva i srdačno podignutom pesnicom pozdravljao okupljenu masu.

Neki od okupljenih su od ganuća plakali ispred sjedišta policije u Curitibi, gdje je izdržavao kaznu od 8 godina i 10 mjeseci zatvora zbog korupcije. Oslobođen je dan nakon uredbe Vrhovnog suda.

"Jučer nisam željela pratiti glasanje sudaca Vrhovnog suda, ali kada sam čula rezultat vikala sam i plakala i danas sam došla ovamo, ispred sjedišta policije dočekati ga. To nisam mogla propustiti", ispričala je Lucia Fernandes (58) jedna od Lulinuih pobornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:08