KRAJ DUGOGODIŠNJE AFERE

BIVŠI BELGIJSKI KRALJ NAKON 50 GODINA PRIZNAO DA IMA IZVANBRAČNU KĆER Na DNK analizu ga prisilio sud: 'Večeras je nastupilo olakšanje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2020. u 23:19

King Albert and Queen Paola of Belgium leave at the Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel, on November 15, 2019, after attending the Te Deum on the occasion of King's Day Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT |
Picture-Alliance/AFP

 

Bivši belgijski kralj Albert II. priznao je u ponedjeljak da je biološki otac kćeri rođene izvan braka prije pedeset godina, nakon DNK analize na koju ga je prisilio sud nakon višegodišnjeg parničnog postupka.

"Večeras je nastupilo olakšanje", priznala je Delphine Boel preko svoje odvjetnice pošto je slučaj niz godina punio novinske stupce u Belgiji.

Ta 51-godišnja belgijska umjetnica tvrdi da je rođena iz duge veze koju je u 1960-im i 1970-im njezina majka Sibylle de Selys Longchamps održavala s Albertom, tada prijestolonasljednikom koji je od 1959. bio u braku s Paolom Ruffo di Calabria.

Bivši kralj kojemu je 85 godina, a vladao je od 1993. do 2013., sve dosad je nijekao očinstvo. No u svibnju 2019. morao se podvrgnuti DNK testu po odluci žalbenog suda u Bruxellesu. Rezultat testa je u prvo vrijeme trebao biti tajan, ali u ponedjeljak navečer njegovi su odvjetnici neočekivano objavili priopćenje.

"Njegovo veličanstvo kralj Albert obaviješten je o rezultatu DNK testa kojemu se podvrgnuo na zahtjev žalbenog suda u Bruxellesu. Znanstveni zaključci upućuju da je biološki otac Delphine Boel", navodi se u priopćenju.

Kralj Albert II. je 2013. abdicirao u korist starijeg sina Philippea kada je imao 79 godina.

Jedan od njegovih odvjetnika rekao je za belgijsku televiziju RTBF: "Pravna bitka se ovdje završava i on priznaje Delphine Boel kao svoje četvrto dijete".

Televizija RTL navodi da Boel ima pravo na "četvrtinu onoga na što imaju pravo druga djeca" nakon kraljeve smrti, nakon nedavne izmjene zakona o nasljeđivanju u toj zemlji.

No Delphine Boel neće primati apanažu i neće imati pristupa prijestolju jer belgijski ustav predviđa da nasljednici krune moraju biti rođeni u braku.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo