IKONA LJEVICE

Bivši bolivijski predsjednik Morales u Argentini sa statusom izbjeglice

 REUTERS

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales koji je iz zemlje pobjegao nakon izbora obilježenih prijevarom, doputovao je u četvrtak u Argentinu gdje će se naseliti sa statusom izbjeglice, rekao je argentinski ministar vanjskih poslova Felipe Sola.

Sola je objavio kako je Morales "upravo sletio u (zračnu luku) Ezeizu2 u Buenos Airesu. "U Argentini će boraviti kao tražitelj azila i zatim će mu se dodijeliti izbjeglički status", rekao je ministar za infromativnu mrežu TN.

Novoizabrani argentinski predsjednik, peronist Alberto Fernandez (lijevi centar), očitovao se u studenom za odobrenje azila Evu Moralesu koji je, rekao je, žrtva "državnog udara". Fernandez je u utorak službeno preuzeo predsjedničku dužnost.

Evo Morales kojemu su policija i vojska otkazale poslušnost, morao je podnijeti ostavku 10. studenog, nakon trotjednih prosvjeda protiv izbora koji su, po sudu Organizacije američkih država (OAS), bili obilježeni prijevarom. Morales se kandidirao za četvrti uzastopni mandat pošto je gotovo 14 godina obnašao dužnost bolivijskog predsjednika.

Tvrdeći da je u Boliviji izveden "državni udar", sklonio se u Meksiko kojemu je na čelu predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, ljevičar.

Nakon mjesec dana provedenih u Meksiku, Morales je otputovao u posjet Kubi, odakle je stigao u Buenos Aires.

Argentinski ministar je rekao da se Evo Morales "bolje osjeća ovdje nego u Meksiku".

U međuvremenu je bolivijski parlament krajem studenog donio zakon o raspisivanju novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima se Morales ne može kandidirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:42