IKONA LJEVICE

BIVŠI BRAZILSKI PREDSJEDNIK PREDAO SE POLICIJI Lula ustraje na svojoj nevinosti, a svoju presudu za korupciju nazvao je političkom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2018. u 09:36

Former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva arrives at the Federal Police headquarters, in Curitiba, Brazil, April 7, 2018. REUTERS/Ricardo Moraes
Ricardo Moraes / REUTERS

Privođenje Luiza Inacija Lule da Silve

 

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba gdje je prošle godine bio i osuđen te je odveden u zapovjedništvo federalne policije zbog služenja kazne. Prosvjednici koji su podržavali Lula sukobili su se s policijom izvan zidova zgrade. Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

U ranijim govorima većoj skupini pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti. Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom.

"Ja ću se pridržavati naloga", rekao je okupljenima. "Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih započeo revoluciju", kazao je Lula.

Supporters of former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva are seen behind riot police in front of the Federal Police headquarters, in Curitiba, Brazil, April 7, 2018. REUTERS/Rodolfo Buhrer
Rodolfo Buhrer / REUTERS

Prosvjednici pružaju podršku bivšem predsjedniku Luli

 

Ikona brazilske ljevice koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Bivši predsjednik (2003.-2010.) optužbe grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti.

Former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva is carried by supporters in front of the metallurgic trade union in Sao Bernardo do Campo, Brazil April 7, 2018. REUTERS/Leonardo Benassatto
Leonardo Benassatto / REUTERS

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo