IKONA LJEVICE

BIVŠI BRAZILSKI PREDSJEDNIK PREDAO SE POLICIJI Lula ustraje na svojoj nevinosti, a svoju presudu za korupciju nazvao je političkom

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 08.04.2018. u 09:36

 • Ricardo Moraes / REUTERS

  Privođenje Luiza Inacija Lule da Silve

   

  Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

  U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba gdje je prošle godine bio i osuđen te je odveden u zapovjedništvo federalne policije zbog služenja kazne. Prosvjednici koji su podržavali Lula sukobili su se s policijom izvan zidova zgrade. Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

  U ranijim govorima većoj skupini pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti. Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom.

  "Ja ću se pridržavati naloga", rekao je okupljenima. "Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih započeo revoluciju", kazao je Lula.

  Rodolfo Buhrer / REUTERS

  Prosvjednici pružaju podršku bivšem predsjedniku Luli

   

  Ikona brazilske ljevice koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, služit će zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

  Bivši predsjednik (2003.-2010.) optužbe grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti.

  Leonardo Benassatto / REUTERS

  Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva

   

  Izdvajamo