BREXIT

Bivši britanski premijer Major poziva May da odustane od 'crvenih linija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.01.2019. u 14:33

Britain's Prime Minister Theresa May walks with senior British Army officer Major General Benjamin John Bathurst as Japanese Prime Minister Shinzo Abe receives a military Guard of Honour at the Foreign and Commonwealth Office ahead of bilateral talks in London, Britain January 10, 2019. Dan Kitwood/Pool via REUTERS
REUTERS

Bivši britanski premijer John Major pozvao je u subotu premijerku Theresu May da odustane od svojih "crvenih linija" oko brexita, ili da dozvoli parlamentu da pronađe način da se izbjegne štetan izlazak iz Europske unije bez dogovora u ožujku.

Major je rekao kako je i sam bio prisiljen na kompromise oko ključnih odluka u mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj i u prvom Zaljevskom ratu dok je bio premijer od 1990. do 1997. godine, a May bi trebala učiniti slično nakon što je njezin dogovor oko brexita bio odbijen velikom većinom glasova u parlamentu.

"Crvene linije" Therese May su izlazak iz carinske unije i jedinstvenog tržišta Unije te okončanje slobode kretanja građanima EU.

"Njezin dogovor je mrtav i mislim da krpanje neće dovesti do velikih promjena, ako i uopće", rekao je za BBC Radio Major, koji se uoči referenduma zauzimao za ostanak u EU.

May će se u ponedjeljak obratiti parlamentu te će im otkriti daljnje planove oko brexita. Zakonodavci će tada moći predložiti alternativna rješenja kako bi vidjeli imaju li uopće većinsku podršku.

"Ako kaotično i bez dogovora napustimo EU, to će biti najgora od svih mogućnosti", rekao je Major.

May bi stoga morala "zaobići" zakonodavce u svojoj stranci koji kažu da su spremni na brexit bez dogovora te mora odbaciti svoje protivljenje oko ključnih pitanja u pregovorima", poručio je Major, koji se također nosio s revoltiranim kolegama u Konzervativnoj stranci oko pitanja Europe.

May je odbila ostanak u jedinstvenom tržištu EU, opciji koja je najmanje štetna za ekonomiju, jer Britanija ne bi mogla imati kontrolu nad migracijama. May je također odbila i ostanak u carinskoj uniji sa EU.

Ukoliko May ne može pristati na kompromise, morala bi dozvoliti parlamentu da pronađe način prevladavanja podjele, naglasio je Major. "Ja mislim da postoje znakovi da bi parlament mogao postići konsenzus", dodao je.

Ukoliko sve to ne uspije, Britaniji je onda potreban novi referendum oko članstva u EU, rekao je Major, dodajući da bi u međuvremenu bilo mudro odgoditi datum brexita.

S druge strane su se oglasili i probrexitovski konzervativci, koji kažu kako bi May na taj način prekršila obećanje glasačima, ukoliko bi ostala u jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji EU ili da dođe do održavanja drugog referenduma.

"Brexit bi u tome slučaju bio besmislen. To onda ne bi značilo odlazak iz EU, nego bismo ostali", rekla je konzervativka Suella Braverman za BBC.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo