PUIG I COMIN

Bivši katalonski dužnosnici odbili izručenje iz Belgije Španjolskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2019. u 21:17

Dismissed former Catalan Minister of Culture Lluis Puig Gordi, and regional Minister of Health Antoni Comin talk to the media after appearing in court in Brussels, Belgium, May 16, 2018. REUTERS/Yves Herman - RC175D08AF60
REUTERS

Lluis Puig Gordi i Antoni Comin

MADRID - Bivši članovi katalonske vlade Lluis Puig i Toni Comín odbili su u četvrtak na belgijskom sudu izručenje Španjolskoj koja ih traži pod optužbom za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Tvrde da u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje te da se ondje protiv njih vodi politički postupak.

Obojica su se u pratnji odvjetnika odazvala sudu u Bruxellesu nakon što je iz Španjolske ondje stigao zahtjev za izručenjem. Sudac ih je pustio na slobodu do donošenja odluke o izručenju, a slučaju da žele napustiti Belgiju moraju se javiti tamošnjem sucu.

Ista mjera je ondje izrečena i bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, saslušanom prije desetak dana. Odluka o njegovom izručenju najaveljena je za kraj prosinca.

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu a Toni Comín (48) za zdravstvo u katalonskoj regionalnoj vladi kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, proglasili su republiku Kataloniju koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njih no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comín otišli su u listopadu 2017. u Belgiju gdje se nalazi Puigdemont koji iz mjesta Waterloo vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije.

Belgija je u svibnju 2018. odbila izručiti katalonske dužnosnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španjolske, nakon čega je španjolski sudac Pablo Llarena povukao uhidbeni nalog.

No nakon što je 14. listopada Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od 9 do 13 godina, sudac Llarena je raspisao novi uhidbeni nalog zatraživši od Belgije izručenje Puigdemonta, Puiga i Comína.

Od Velike Britanije je pak zatražio izručenje Clare Ponsatí (62) koja je bila zadužena za obrazovanje u katalonskoj vladi. Ona se nalazi u Škotskoj gdje predaje ekonomiju na sveučilištu St Andrews.

Comín i Ponsatí optuženi su za poticanje stanovnika na ustanak i za nezakonito korištenje javnog novca, upotrijebljenog za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud. Puig je optužen za neposluh i nezakonito korištenje novca.

Velika Britanija je odbila u srijedu aktivirati europski uhidbeni nalog kojeg je izdala Španjolska za izručenj Clare Ponsatí ocijenivši kako je "nerazmjeran prema britanskom zakonu".

U četvrtak je pak isti britanski ured Sirene, koji se bavi obradom uhidbenih naloga, poslao pismo u kojem je naveo kako je u njihovom odgovoru “netočno stajalo kako je uhidbeni nalog  nerazmjeran”.

“Nije nerazmjeran, nego jednostavno u njemu trenutno nedostaju važne informacije. Ispričavamo se zbog nesporazuma u komunikaciji”, piše u dokumentu  poslanom iz Britanije a kojeg je medijima dalo španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova, koje ga je zaprimilo.

“Uhidbeni nalog ne pokazuje dovoljno detalja oko naravi kaznenog djela. Također nedostaje opis vremena i mjesta gdje je kazneno djelo počinjeno. Nalog također mora pokazivati jasnu vezu između kaznenog djela i spomenute osobe. Kako bi ovaj nalog za izručenjem uznapredovao prema zakonu o izručenju (Extradition Act 2003) dodatni detalji moraju hitno biti poslani”, navedeno je u britanskom dopisu španjolskom ministarsvu unutarnjih poslova.

Ponsatí je u srijedu rekla za katalonsku javnu televiziju TV3 kako ne “očekuje trenutnu odluku” o svom izručenju.

“Već smo navikli vidjeti jako čudne stvari u tim uhidbenim nalozima (iz Španjolske). Navikli smo vidjeti kako suci Vrhovnog suda Llarena i Marchena rade nenormalne i začuđujuće stvari. U civiliziranom okruženju takve nas stvari jako iznenađuju. Nismo navikli na takvo barbarstvo”, rekla je Ponsatí iz Škotske.

Izdvajamo