PROCURILO PISMO

Bivši papa Benedikt XVI. kritizirao njemačkog kadinala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2018. u 21:08

Pope Emeritus Benedict XVI arrives to attend a consistory ceremony in Saint Peter's Basilica at the Vatican February 22, 2014. REUTERS/Max Rossi (VATICAN - Tags: RELIGION) - RTX19A6E
REUTERS

Bivši papa Benedikt XVI. oštro je kritizirao jednog njemačkog kardinala koji ga je kritizirao što je podnio ostavku, otkriva njegova privatna korespondencija koju je u četvrtak objavio njemački tabloid Bild.

"Mogu jako dobro razumjeti duboko ukorijenjenu bol koju je kraj mojeg papinstva nanio Vama i mnogim drugima", napisao je Benedikt XVI. jednom njemačkom kardinalu, navodi list.

"Ali za neke ljude, a čini mi se i za Vas, bol se pretvorila u ljutnju koja se više ne odnosi na moju ostavku nego sve više zahvaća i moju osobu i cijelo moje papinstvo", dodao je.

Bild nije imenovao njemačkog kardinala o kojem je riječ, ali vjeruje se da je to Walter Brandmueller, otvoreni konzervativni kritičar Benediktova nasljednika, pape Franje.

Brandmueller je jedan od četvorice kardinala koji su 2016. otvoreno kritizirali Franjinu odluku da ublaži pravila o zabrani primanja Svete pričesti za osobe koje su se razvele i ponovno vjenčale.

"Samo papinstvo sada se devalorizira i utapa u tuzi zbog situacije u kojoj se Crkva trenutačno nalazi", dodao je Benedikt, ne navodeći na kakvu točno "situaciju" misli.

Benedikt XVI. je kultna ličnost među konzervativnim kritičarima pape Franje, ali on sam ga nikada nije kritizirao.

Papa Franjo suočen je trenutačno s velikom krizom zbog spolnog zlostavljanja u Crkvi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo