PUNO VITRA

Bivši premijer u jednom danu na dragulje potrošio 800 tisuća dolara

Kad je uhićen, u kući su mu nađene dragocjenosti procijenjene na 273 milijuna dolara: 1400 ogrlica, 423 sata, 2200 prstena, 1600 broševa i 567 torbi
 REUTERS

Samo u jednom danu na svoje je dvije kreditne kartice Najib Razak potrošio više od 800.000 dolara u Italiji, u švicarskoj luksuznoj draguljarnici De Grisogono. Skupi nakit bivši je malezijski premijer platio Visa i Mastercard platinastom karticom. Nekoliko mjeseci poslije 108.000 dolara potrošio je u Chanelovu butiku na Havajima, pa još toliko u luksuznom hotelu Shangri-La u Bangkoku.

Kupovao je Picassove slike, dijamante, penthouse na Manhattanu s pogledom na Central Park i vilu na brdima Los Angelesa. Podaci o nevjerojatnoj rastrošnosti malezijskog premijera izbili su na površinu tijekom suđenja u Kuala Lumpuru. Bivšem premijeru Najibu Razaku, koji je smijenjen s vlasti u svibnju prošle godine, sudi se zbog korupcije, zloupotrebe vlasti i pronevjere četiri milijarde dolara iz državnog 1MDB fonda, koji je osnovao 2009. radi poticanja investicija. Bivšeg premijera čeka još nekoliko suđenja, a ovo je prvo.

Prema optužnici, Najib Razak je milijune rasipao po cijelom svijetu, plaćajući jahte i partyje s celebrityjima, ulažući u filmove i nekretnine. Čak 681 milijun dolara - od ukupno četiri milijarde koje je sprčkao - završio je na njegovu privatnom računu. U trošenju mu je pomagala supruga Rosmah Mansor kojoj se također sudi. Oboje demantiraju optužbe.

Picasso

Za 800.000 dolara potrošenih u talijanskoj draguljarnici bivši malezijski premijer tvrdi da je bila riječ o državničkim poklonima kakvi se uobičajeno poklanjaju drugim državnicima ili kraljevskim glavama. Međutim, nije imenovao kome je što poklonio. Kad je uhićen, u njegovu su domu pronađene dragocjenosti procijenjene na 273 milijuna dolara, a među njima 1400 ogrlica, 423 sata, 2200 prstena, 1600 broševa i 567 ručnih torbica. To je bila najveća zapljena u povijesti Malezije, zemlje u jugoistočnoj Aziji s 32 milijuna stanovnika.

Najib Razak izgubio je vlast na izborima u svibnju prošle godine, a uhićen je lani u srpnju. Suđenje mu je počelo u travnju u Kuala Lumpuru. Državni tužitelj je rekao da je Razak uživao gotovo apsolutnu moć od 2009. do 2018. kao premijer i ministar financija. Optužen je ukupno za 42 kaznena djela u tri optužnice. Milijarde su potrošene preko široke koruptivne mreže koja je obuhvaćala međunarodne bankare Goldman Sachsa, celebrityje i britanske političke savjetnike. Istragu o nestalim malezijskim milijardama vodi još šest zemalja, među kojima su i Švicarska, SAD te Singapur.

Dio novca otišao je malezijskom poduzetniku Jhou Lowu koji je postao poznat po partijanju s Britney Spears i Paris Hilton. Jho Low je optužen da je koristio novac iz 1MDB fonda kako bi financirao film “Vuk s Wall Streeta” Leonarda DiCaprija. U bijegu je i vjeruje se da se nakon Tajlanda, Macaa i Tajvana sada krije u Kini. Malezijske su vlasti uoči suđenja za 126 milijuna dolara uspjele prodati jahtu optuženog malezijskog poduzetnika. Luksuzna superjahta Equanimity ima kino i dvoranu za vježbanje, a novi vlasnik je lanac kockarnica Genting Group.

Odšteta

Osim što sudi bivšem premijeru, Malezija traži odštetu od 7,5 milijardi dolara od američke investicijske banke Goldman Sachs čiji su ljudi, prema optužnici, pomogli Najibu da opljačka državni investicijski fond. Američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv dva bankara Goldman Sachsa i Malezijca Jhoa Lowa.

Prema optužnici, Jho Low i bivši bankar Ng Chong Hwa, poznat i kao Roger Ng, davali su mito raznim malezijskim dužnosnicima, kao i onima u Abu Dhabiju. Drugi bankar Goldman Sachsa, Tim Leissner, izbjegao je suđenje tako što se nagodio s tužiteljstvom i priznao krivnju za pranje novca i podmićivanje. Sud mu je naredio da vrati opljačkanih 43,7 milijuna dolara.

Sud u Kuala Lampuru podigao je optužnicu i protiv Paula Stadlena, britanskog stručnjaka za odnose s javnošću, koji je devet godina radio za Najiba kao konzultant. Englez je optužen za pranje novca, odnosno da je nadgledao prebacivanje najmanje tri milijuna dolara na različite tvrtke između lipnja 2014. i kolovoza 2015. godine. Stadlen demantira sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:39