'TRUMP JE POPUT ŠKOLSKOG NASILNIKA'

Bivši republikanski guverner najavio da namjerava izazvati Donalda Trumpa za nominaciju stranke na predsjedničkim izborima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.02.2019. u 19:30

Libertarian vice presidential candidate Bill Weld speaks at a rally in New York, U.S., September 10, 2016. REUTERS/Mark Kauzlarich - S1BEUAOMVSAA
Mark Kauzlarich / REUTERS

Bill Weld

Bivši republikanski umjereni guverner Bill Weld najavio je u petak da namjerava izazvati Donalda Trumpa za nominaciju njihove stranke na predsjedničkim izborima 2020. oštrim riječima prema američkom predsjedniku kojeg je nazvao "nasilnikom u školskom dvorištu".

"Potičem one među vama koji zabrinuto prate sadašnju administraciju i ne govore ništa, da dignu glas i upozore kada su opasno prijeđene crvene linije", izjavio je bivši guverner Massachusettsa novinarima i najavio osnivanje jednog istraživačkog odbora.

Da bi prikupili novac i konkretnije procijenili izglede kandidata, ti odbori označavaju jasan korak u smjeru ulaska u utrku za Bijelu kuću.

Ako odluči, Weld će morati službeno predati svoju kandidatu na republikanskim predizborima.

U ovom trenutku se čini da bi vrlo teško mogao poraziti Donalda Trumpa.

U siječnju je stranka usvojila simboličnu deklaraciju koja daje bezrezervnu podršku predsjedniku Donaldu J. Trumpu, "pragmatičnom i hrabrom čelniku".

Ali izgleda da Weld želi kapitalizirati nelagodu koju taj poslovni čovjek izaziva među nekim umjerenim i neovisnim, kao i zagovornicima tradicionalne republikanske linije, koja na Moskvu gleda s velikim nepovjerenjem.

"On se ponaša kao nasilnik u školskom dvorištu, osim kada je okružen drugim nasilnicima poput Vladimira Putina. Tada postaje med i mlijeko i smiješi se", rekao je Bill Weld u petak tijekom posjeta državi New Hampshire.

Wild je dva puta izabran za guvernera (1991-1997) i zatim je nekoliko godina proveo u slobodarskoj stranci i čak je bio na listi drugog slobodarskog kandidata za predsjedničke izbore 2016. Garyja Johnsona.

Bill Weld se vratio republikancima počekom veljače, a u petak je precizirao da se kani kandidirati kao republikanac na izborima 2020.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo