TKO JE PLAĆAO RAČUNE

Bivši šef MMF-a posjećivao je prostitutke, ali ih nije on plaćao: 11 orgija koštalo je 50.000 eura!

Za 'dobro plaćene ugodne trenutke' u Parizu, New Yorku, Bruxellesu, Washingtonu ili Beču djevojke su dobivale između 500 i 1000 eura

Umirao je od dosade u Washingtonu, pa su mu dolazili prijatelji iz Francuske, s djevojkama, da ga malo zabave i ublaže mu patnju. Za “dobro plaćene ugodne trenutke” u Parizu, New Yorku, Bruxellesu, Washingtonu ili Beču djevojke su dobivale između 500 i 1000 eura. On nikad nije plaćao: sve račune pokrivale su dvije tvrtke sa sjevera Francuske.

U francuske, a potom i svjetske medije procurilo je brdo novih iskaza iz istrage o slučaju Carlton hotel, mreži prostitucije u sjevernom francuskom gradu Lilleu, u koju je osim lokalnih biznismena i šefa policije bio uključen i Dominique Strauss-Kahn, moćni političar francuske Socijalističke partije i donedavni predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda. Otkako je morao odstupiti s čela MMF-a zbog seksualnog napada na sobaricu u hotelu u New Yorku, Strauss-Kahna sustiže skandal za skandalom.

Pravdanje troškova

U Francuskoj nije kažnjiv seks s prostitutkom ako je starija od 18 godina, ali ovdje još nije jasno jesu li tvrtke plaćale DSK-u luksuzne prostitutke radi političkog “lobiranja”. Građevinska tvrtka Eiffage potvrdila je da su za 11 seks-partija u šest godina platili 50.000 eura. Njihov direktor je račune za provode u luksuznim hotelima s prostitutkama pravdao šifrom “DSK”, kako bi rukom zapisivao na poleđini računa.

U ovoj fazi još nije jasno hoće li Strauss-Kahn biti osumnjičen ili ne, rekao je izvor iz istrage pariškom dopisniku londonskog Timesa. DSK će svakako biti ispitan, ali se ne zna kada. Njegovi odvjetnici traže da to bude što prije, kako bi se zaustavio “medijski linč”. Tužbom zbog kršenja privatnosti zaprijetili su medijima koji su objavili da njegova supruga Anne Sinclair razmišlja o razvodu. DSK-ov odvjetnik Henry Leclerc optužio je medije za bolesnu, prljavu kampanju i mrcvarenjem do smrti čovjeka koji je ionako već na dnu.

Za dvije 2400 eura

Francuska policija ispitala je tri mlade dame koje su sudjelovale na razuzdanim zabavama šefa MMF-a. Tridesetogodišnja Florence, koja se povremeno bavila luksuznom prostitucijom, ispričala je policiji da se u šest godina s DSK-om našla 11 puta u sjevernoj Francuskoj, Parizu i Washingtonu. Na partijima su sudjelovali Strauss-Kahnovi prijatelji i druge djevojke, ne samo prostitutke.

- Sve djevojke bi prošle kroz DSK-ove ruke - svjedočila je Florence. Prije nego što će biti uhićen zbog silovanja sobarice, Florence je letjela u Washington s još jednom kolegicom, pod imenom Mounia, s kojom je podijelila honorar od 2400 eura. Kad je trodnevni parti u W-hotelu bio na vrhuncu, u obližnjem MMF-u održavao se brifing za novinare. Novinari su pitali je li Strauss-Kahn sposoban voditi borbu protiv svjetske ekonomske krize dok se priprema za kandidaturu na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012. godine.

- On je u ovom trentuku potpuno posvećen poslu - odgovorila je Caroline Atkinson, glasnogovornica MMF-a. Sada je to dovedeno u sumnju. Drugi je primjer sastanak OECD-a u Parizu 19. veljače 2009. Straus-Kahn je na konferenciji najmoćniji ekonomskih sila svijeta održao govor “Krizne lekcije za makroekonomsku politiku”, a potom odjurio u L’Aventure, pariški trendi restoran, gdje su ga u privatnom salonu čekali prijatelji - dva biznismena i policijski dužnosnik te dvije prostitutke.

Zajam Irskoj pa na orgije

Na tulum s Florence u W-hotelu u Washingtonu došao je koji sat nakon odluke da se Irskoj odobri 22,5 milijardi eura kredita za održavanje povjerenja i financijske stabilnosti njezine ekonomije. Za vrijeme sastanka u centralnoj banci Austrije u svibnju 2009. upozorio je da neće biti gospodarskog oporavka dok banke sebe ne dovedu u red, ali je istodobno svom prijatelju slao SMS-ove da dođe u Beč s “mladom damom”.

Prijatelj je Fabrice Paszkowski, vlasnik farmaceutske kompanije i donator Socijalističke stranke Francuske. Paszkowski je sad u pritvoru pod sumnjom za svodništvo jer je priznao da je plaćao prostitutke Strauss-Kahnu. Brani se da nema veze s podvođenjem: plaćao je djevojke jer je uživao u seksu sa Strauss-Kahnom, tvrdi.

Posebno uvjerljivo se brani Jean-Claude Menault, dojučerašnji šef policije u sjevernoj Francuskoj. Za njega je utvrđeno da je lani letio u Washington s dvije prostitutke da se svi zajedno nađu s DSK-om. Menault (62) tvrdi da nije imao pojma da su mlade djevojke prostitutke - sve dok se nisu počele svlačiti. Odmah se ispričao i otišao, tvrdi. To maštovito objašnjenje nije ga spasilo: karijera mu je gotova, otjerali su ga u mirovinu.

Volio je nove cure

Pariški dopisnik Telegrapha donosi više vrućih detalja: Florence je u svom iskazu policiji potvrdila da 62-godišnji DSK ima nezajažljiv seksualni apetit. Zabave su se održavale na raznim mjestima, od tonskog studija u Bruxellesu do luksuznog hotela na puškomet Bijeloj kući u Washingtonu, a DSK bi uvijek bio sa svakom od cura koja bi se pojavila. Le Parisien je opsežno prenio iskaz 30-godišnje Florence, po kojoj je DSK bio izuzetno izdržljiv i posebno zainteresiran za sve novopridošle djevojke.

- S onima starijima bilo je manje intenzivno - rekla je. Ona je opisala tih 11 susreta u šest godina. Vjerojatno ih je bilo i više, ali na njih nije bila pozvana, svjedočila je. Zaključila je da je DSK trebao “redovitu opskrbu” različitim djevojkama.

Kobno obećanje

Druga djevojka, Mounia, ispričala je istražiteljima da je provela popodne s DSK-om u apartmanu s bazenom. Pokraj nje u pariškom hotelu bile su još tri djevojke i DSK je sa svakom spavao, svjedočila je. Nouvel Observateur prenosi da je DSK-u u Washingtonu u MMF-u bilo “nasmrt dosadno” nakon što su mu otkrili aferu s jednom djelatnicom. Supruzi Anne Sinclair tada se zakleo da više neće švrljati. Ove godine, 12. svibnja, sreo je šefa policije u Lilleu Jean-Christophea Lagardea, koji ga je upozorio da mu svaki pokret snima francuska tajna služba. DSK mu je odgovorio da ga to ne zabrinjava.

- Za mene je sa ženama gotovo. Od sada imam brnjicu - uvjeravao ga je Dominique Strauss-Kahn. Već iduću noć proveo je u luksuznom hotelu pokraj Bijele kuće s dvije francuske prostitutke i jednom plavom Amerikankom, a dva dana kasnije bit će uhićen u New Yorku pod optužbom da je silovao sobaricu Nafissato Diallo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:37