NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši srpski ministar na Kosovu osuđen na dvije godine zatvora jer je kritizirao NATO-ovu intervenciju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2019. u 17:53

NATO peace-keeping mission KFOR marks 20th anniversary of their formation during a ceremony in Pristina, Kosovo, June 11, 2019. REUTERS/Laura Hasani
Ilustracija / REUTERS

Bivši ministar zadužen za srpsku manjinu na Kosovu osuđen je u četvrtak nepravomoćno na dvije godine zatvora zbog kritika izrečenih na račun zračne intervencije NATO-a protiv srbijanskih snaga tijekom rata 1999. godine.

Ivan Teodosijević, bivši predstavnik srpske zajednice u kosovskoj vlasti, kritike je izrekao o 20. godišnjici operacije bombardiranja kojom je NATO savez prisilio tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića da povuće svoje vojnike s Kosova.

NATO-ova kampanja trajala je 11 tjedana, a povlačenjem Miloševićeve vojske okončan je sukob u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, od kojih 11.000 kosovskih Albanaca i 2000 Srba.

Sud je presudio da je bivši ministar "svjesno poticao govor mržnje" i "podjele" između zajednica na Kosovu.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi i Teodosijević se može žaliti.

Kako prenosi lokalni tisak Teodosijević je osuđen zato što je za pokolj kosovskih civila u Račku 1999. godine rekao da je "čista izmišljotina" koja je plasirana kako bi se potaknulo NATO da intervenira i zaustavi rat.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo