PROTIV REPRESIVNIH MJERA

Bivši svjetski vođe: Rat protiv droge je propao. Vrijeme je za radikalne promjene, legalizirajte marihuanu!

Konzumacija opijuma u svijetu povećala se za 35%, kokaina za 27%, a marihuane za 8,5%
A man smokes marijuana during a demo for its legalization in Medellin, Colombia on May 7, 2011. Hundreds of youngsters marched in several events throughout Latin America, under the slogan "Cultivate your rights". AFP PHOTO/ FREDY AMARILES
 AFP

Globalni rat protiv droge je propao! - stoji u izvješću grupe političara i bivših svjetskih vođa. Izvješće Svjetske komisije za borbu protiv droge poziva na legalizaciju pojedinih narkotika, napose marihuane i dekriminalizaciju njezinih konzumenata.

U radu komisije, između ostalih, sudjeluju bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, bivši predsjednici Meksika - Ernesto Zedillo, Kolumbije - Cesar Gaviria i Brazila - Fernando Henrique Cardoso, slavni poduzetnik Sir Richard Branson, bivši šef Federalnih rezervi Paul Volcker i sadašnji grčki premijer George Papandreou.

Na 24 stranice izvješća, Svjetska komisija tvrdi da je politika borbe protiv narkotika propala i pogodovala razvoju organiziranog kriminala.

Također, iznosi rezultate UN-ovog istraživanja prema kojem se u razdoblju od 1998. do 2008. konzumacija opijuma u svijetu povećala za 35%, kokaina za 27%, a marihuane za 8,5%.

"Politički vođe i javne osobe trebale bi skupiti hrabrosti i javno reći ono što svi znaju privatno - a to je činjenica da dokazi nedvojbeno upućuju na to da represivne strategije neće riješiti problem droge, te da se rat protiv droge ne može, i neće, riješiti na taj način", stoji u izvješću Komisije.

Umjesto kažnjavanja konzumenata "koji ne čine zlo drugima", Komisija tvrdi da bi svjetske vlade trebale dekriminalizirati upotrebu droge i eksperimentirati s pravnim modelima koji bi potkopali sindikate organiziranog kriminala i ponudili zdravstvenu i ostalu brigu narkomanima.

Vlade Sjedinjenih Država i Meksika odbacile su rezultate provedene studije.

"Ovisnost je bolest koja se uspješno može spriječiti i liječiti. Ako bi droge učinili dostupnijima, naše zajednice bile bi još više izložene opasnostima", rekao je glasnogovornik američkog Nacionalnog ureda za kontrolu narkotika.

Osim Amerikanaca, preporukama Komisije suprotstavio se i Meksiko, zemlja u kojoj je od kraja 2006. preko 34 tisuće osoba poginulo od nasilja povezanog s drogom.

"Legalizacija neće zaustaviti narkokartele, njihovo suparništvo, kao niti nasilje", rekao je glasnogovornik meksičkog ministarstva obrane Alejandro Poire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:27