MCCABE OTJERAN S DUŽNOSTI

BIVŠI ZAMJENIK RAVNATELJA FBI-ja DOBIO OTKAZ NEKOLIKO DANA PRIJE MIROVINE 'Žrtva sam Trumpove administracije, žele mi uništiti ugled'

 
Andrew McCabe
 Eric Thayer / REUTERS

Andrew McCabe koji je u siječnju otišao s dužnosti zamjenika ravnatelja FBI-ja, ali je ostao raditi u američkoj saveznoj policiji, otpušten je u petak na temelju odluke ministarstva pravosuđa, nekoliko dana prije odlaska u mirovinu.

Ministarstvo je priopćilo da je internom istragom utvrđeno da je McCabe neovlašteno otkrivao informacije medijima i "u mnogim prigodama" nije bio posve častan u okviru istrage koju je vodilo ministarstvo pravosuđa.

"FBI od svakog zaposlenika očekuje da se pridržava najviših norma u poštenju, časti i odgovornosti", ističe u priopćenju ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru odmah izrazio zadovoljstvo McCabeovim otpuštanjem jer ga je već mjesecima imao na ciljniku.

"Andrew McCabe OTPUŠTEN, velik je to dan za muškarce i žene u FBI-ju koji naporno rade - velik dan za demokraciju", napisao je Trump.

Predsjednik je iskoristio priliku i još jednom napao Jamesa Comeyja kojeg je u svibnju 2017. razriješio dužnosti ravnatelja FBI-ja.

Ministarstvo pravosuđa zasad nije iznijelo potankosti u vezi s McCabeovim otkazom, ali se zna da se istraga odnosila na postupanje u istrazi o Hillary Clinton, demokratskoj protukandidatkinji republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u 2016.

McCabe je na vijest o otkazu reagirao oštrim priopćenjem u kojemu kaže da je žrtva "rata" koji Trumpova administracija vodi s FBI-jem i s posebnim državnim tužiteljem Robertom Muellerom koji istražuje o navodnom uplitanju Rusije u predsjedničke izbore i o dosluhu Trumpova izbornog stožera i ruskih dužnosnika.

"Ovo je istina: izoliran sam, sa mnom se ovako postupa zbog uloge koju sam imao, odluka koje sam donosio i svega čemu sam svjedočio nakon razrješenja Jamesa Comeyja", napisao je McCabe.

Usto tvrdi da je istraga ministarstva pravosuđa "bila dio dosad neviđenog pothvata koji je predvodio sam predsjednik kako bi me se otjeralo s dužnosti, uništilo moj ugled i možda ostao bez mirovine koju sam zaradio u 21 godinu rada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:33