NAPETO

BLISKOISTOČNI KAOS IDE PREMA USIJANJU, SVE SU GLASNIJA RATNA ZVONA 'Nisu to bili samo dronovi, nego i projektili!'

 
Gore: Scene napada u Suadijskoj Arabiji i krunski princ Mohammed bin Slaman; Dolje: Hasan Rouhani i Donald Trump
 US Goverenment / Leah Millis, Sergio Mores, Aleksej Nikolskij / Sputnik / Reuters

Iako su jemenski pobunjenici Hutiji preuzeli odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, sve više zemalja, među njima i sama Saudijska Arabija i njihov saveznik SAD, kao krivca prokazuju Iran.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftnog diva Saudi Aramco izvedena su u subotu, a zbog njih je proizvodnja najvećeg izvoznika nafte na svijetu prepolovljena i tjednima se neće vratiti na normalnu razinu.

Nedugo nakon napada američki dužnosnici za napad su optužili Iran i njihove saveznike, a predsjednik Trump čak je napisao da su Sjedinjene Države "spremne uzvratiti".

Te optužbe su u ponedjeljak dodatno dobile na težini, budući da je glasnogovornik saudijskih oružanih snaga, pukovnik Turki al-Malki, rekao da je preliminarna istraga pokazala da je oružje korišteno u napadima na naftna postrojenja - iransko. Također je dodao i da napad nije lansiran iz Jemena i da je u tijeku istraga koja će otkriti s koje je točno lokacije započet, piše Washington Post. Neimenovani američki dužnosnici, a i neki neimenovani dužnosnici iz Saudijske Arabije tvrde da su dronovi stigli s iranskog teritorija.

Official spokesperson for the Saudi-led coalition fighting in Yemen, Colonel Turki Al-Malik speaks during a news conference, in Riyadh, Saudi Arabia, September 16, 2019. REUTERS/Ahmed Yosri NO RESALES. NO ARCHIVES.
Ahmed Yosri / REUTERS
Pukovnik Turki Al-Malik

Očekivano, Iran odrješito niječe optužbe, a na suzdržanost u prokazivanju krivca pozvale su Kina, Rusija i neke europske države. Pobunjenici iz Jemena, koje se povezuje s Iranom, pak prilično glasno preuzimaju odgovornost za napad i upozoravaju da se postrojenja Saudi Aramca mogu "u bilo kojem trenutku naći na udaru".

- Jamčimo saudijskom režimu da će ih naša duga ruka stići gdje god i kad god poželimo - rekao je glasnogovornik Hutija Yahya Saree. Iako nije otkrio puno detalja o napadu, rekao je da su dronovi kojima su napadnuta postrojenja nadograđeni mlaznim motorima.

Trump čeka signal iz Rijada?

Iako tvrde da Hutiji primaju vojnu i logističku pomoć od Irana, američki državni tajnik Mike Pompeo ne vjeruje da je napad lansiran iz Jemena, već je preko Twittera još u subotu otvoreno okrivio Iran. No, nije ponudio nikakve dokaze za tu teoriju. S druge strane, konkretni dokaz da su oni izvršili napad nisu ponudili ni Hutiji, koji pritom tvrde da su koristili "flotu od 10 dronova".

Fires burn in the distance after a drone strike by Yemen's Iran-aligned Houthi group on Saudi company Aramco's oil processing facilities, in Buqayq, Saudi Arabia September 14, 2019 in this still image taken from a social media video obtained by REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Društvene mreže / via REUTERS
Napad na postrojenje Saudi Aramca

Takav dokaz nije predočio ni Donald Trump koji je u nedjelju rekao da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na napad te pritom dodao "da imaju razloga vjerovati u to da znaju tko je krivac".

- Naš prst je na okidaču - napisao je predsjednik SAD-a i rekao kako čeka da mu "Saudijci jave za koga vjeruju stoji iza napada, te kako će dalje postupati". U ponedjeljak je Trump podsjetio na incident u kojem Iran oborio američki špijunski dron tvrdeći da je ušao u njihov zračni prostor, što Amerikanci i dalje niječu, a njihov predsjednik podastire kao indiciju da Teheran stoji i iza napada na postrojenja Aramca.

U cijeloj zbrci javio se i irački premijer koji je u ponedjeljak objavio da je razgovarao s Pompeom te da su se obojica složila da "napad nije lansiran iz Iraka".

Rast cijena nafte

I dok zapravo još uvijek nema definitivnog odgovora na pitanje tko je kriv za napad, odakle je lansiran i čijim se dronovima izvršio, svjetska tržišta u ponedjeljak ujutro promptno su reagirala na vijest da je saudijska proizvodnja nafte prepolovljena. Cijena barela nafte u prvi je mah skočila za 18 posto, a onda blago pala nakon što je Trump objavio da su Amerikanci, "ako bude potrebno", spremni uskočiti sa svojim naftnim rezervama da bi se stabiliziralo tržište. Trenutno je cijena barela nafte 11,5 posto viša nego što je bila u petak.

A satellite image showing damage to oil/gas Saudi Aramco infrastructure at Abqaiq, in Saudi Arabia in this handout picture released by the U.S Government September 15, 2019.  U.S. Government/DigitalGlobe/Handout via REUTERS    THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
USGovernment/Handout via REUTERS
Napad na postrojenje Saudi Aramca, satelitska snimka

Osim opipljivih posljedica po globalno gospodarstvo, ovaj napad ima i vrlo očite političke implikacije. Naime, proteklih se tjedana dosta se spekuliralo o potencijalnom sastanku Trumpa i iranskog predsjednika Hasana Ruhanija, kojim bi dvije države mogle izgladiti niz nesporazuma pokrenutih otkazivanjem nuklearnog sporazuma koji je s Teheranom zajedno s drugim svjetskim silama sklopio Barack Obama, a iz njega je izišao upravo Trump. Američki predsjednik dao je naslutiti da nije odrješito protiv susreta s iranskim kolegom, čemu se su se pak vrlo oštro protivili Izraelci te njegov donedavni savjetnik za nacionalnu sigurnost, John Bolton. Štoviše, osoba bliska Boltonu rekla je u subotu kako je on "podnio ostavku" (što je i sam tvrdio nakon Trumpove objave da više nije njegov savjetnik) zbog toga što je Trump natuknuo da bi SAD mogle ukloniti neke od sankcija koje su nametnute Iranu.

Razgovori s Iranom sada se čine znatno manje vjerojatnim - pogotovo zato što se Bijela kuća vodi pretpostavkom da napad u Saudijskoj Arabiji nije lansiran iz Jemena, budući da ga smatraju suviše sofisticiranim za tamošnje pobunjenike. S druge strane, iz Teherana su poručili da nema planova da se Ruhani i Trump sastanu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda kasnije ovog mjeseca. Štoviše, iranski su dužnosnici više puta naglasili da neće pregovarati sa SAD-om dok god ne uklone svoje sankcije prema Iranu.

Iranian President Hassan Rouhani attends a meeting with his Russian counterpart Vladimir Putin in Ankara, Turkey September 16, 2019. Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin / VIA REUTERS
Hassan Rouhani

Rast zabrinutosti u regiji

Zabrinutost zbog moguće eskalacije situacije u Zaljevu iznio je i neimenovani diplomat iz Kuvajta koji je za Washington Post rekao kako je njegova vlada "ekstremno zabrinuta" zbog stabilnosti u regiji nakon napada na postrojenja Aramca.

- Ovo je vrlo opasno razdoblje u regiji - rekao je ovaj diplomat za Washington Post.

I dok detalji napada i dalje nisu poznati, bivši direktor odjela za suzbijanje terorizma unutar CIA-e Bernard Hudson smatra da napad nije izveden samo dronovima, nego i projektilima.

- Dronovi su "demokratizirali" nasilje na nebu, koje nije više nije isključivo u domeni država. Hutiji su uz pomoć Irana tu vrstu napada usavršili kao nitko drugi - smatra Hudson.

No, odakle god da je napad krenuo i tko god bio odgovoran, njegovi su efekti itekako vidljivi. Uzurpirana je globalna trgovina naftom, podignute su tenzije na Bliskom Istoku, a šanse za pregovore Irana i SAD-a svedene na minimum.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks about banning non-tobacco flavored vaping products during an event in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., September 11, 2019. REUTERS/Leah Millis/File Photo
Leah Millis/File Photo / REUTERS
Donald Trump

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03