IZBORI

'BLISTAVI OTOK' U POTRAZI ZA BOLJOM BUDUĆNOSTI Izmrcvareni građanskim ratom odjednom su doživjeli turistički uzlet, ali u jednom danu sve je nestalo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 08:10

A police officer stands guard as supporters of Sri Lanka People's Front party presidential election candidate and former wartime defence chief Gotabaya Rajapaksa wait for him during the final election campaign rally in Homagama, Sri Lanka November 13, 2019. REUTERS/Dinuka Liyanawatte
Dinuka Liyanawatte / REUTERS

 

Šri Lanka, koja u subotu održava predsjedničke izbore, etnički je i vjerski miješana otočna država u Indijskom oceanu, izmrcvarena 37 godina dugim sukobom s tamilskim pobunjenicima.

Cejlon

Nekadašnjim Cejlonom od 1505. do 1656. vladali su Portugalci pa Nizozemci do 1796., da bi zatim postao britanska kolonija.

Otok je 1948. stekao neovisnost od Velike Britanije i postao članica Commonwealtha.

U 1972. godini postaje republika i naziva se Šri Lanka ("blistavi otok").

Smješten nekih dvadesetak kilometara od jugoistočnog rta Indije, otok Šri Lanka prostire se na 65.000 četvornih kilometara i ima 21,6 milijuna stanovnika. Većina njih su budisti (70 posto, uglavnom Singalci). Hindusa je oko 12 posto i većinom su Tamili, etnička skupina nastanjena na sjeveru i sjeveroistoku. Muslimana ima oko 12, a kršćana 7 posto.

Tamilski tigrovi

Godine 1972., bivši tamilski student iz Jaffne Velupillai Prabhakaran osniva Nove tamilske tigrove  (TNT), pobunjeničku skupinu koja se bori protiv diskriminacije prema tamilskoj manjini.

Pokret djeluje u tajnosti iz koje izlazi 1975. godine kada preuzima odgovornost za prvo političko ubojstvo, smrt gradonačelnika Jaffne.

U svibnju 1976. pokret  se transformira u Tigrove za oslobođenje tamilskog Eelama (LTTE) i gerilskim ratom pokušava ostvariti neovisnu tamilsku državu na sjeveru (područje Jaffne) te na istoku (oko grada Trincomalee), što je oko trećine otoka.

Organizacija za svoj amblem uzima tigra koji se suprostavlja lavu, simbolu Šri Lanke.

37 godina građanskog rata

Prabhakaranovi Tigrovi ubili su u svibnju 1991. godine bivšeg indijskog premijera Rajiva Gandhija, a u svibnju 1993. i predsjednika Šri Lanke Ranasinghea Premadasu.

Slijedili su drugi veliki samoubilački napadi, među kojima je brojem žrtava stravičan bio napad na središnju banku u Colombu (91 mrtav) 1996., te dvije godine poslije napad na Hram u Kandyju, gdje se nalazi najveće svetište singalskih budista pri čemu je ubijeno najmanje 16 osoba.

U svibnju  2009. vojska je porazila pobunjenike, pobila njihove vođe, među njima i osnivača Prabhakarana. U građanskom ratu ubijeno je do 100.000 ljudi.

Jedan od vodećih kandidata za na ovim predsjedničkim izborima, bivši ministar obrane Gotabhaya Rajapaksa, obećaje da će, bude li izabran, odustati od istrage ratnih zločina počinjenih u vrijeme predsjedničkog mandata svoga starijeg brata Mahinde Rajapakse (2005.-2015) koji je uspio ugušiti tamilsku pobunu, ali vojsku optužuju da je pritom pobila 40.000 tamilskih civila.

Krvavi Uskrs

Džihadisti su ubili 269 osoba, od kojih 45 stranaca, koordiniranim samoubilačkim napadima 21. travnja 2019. na tri crkve pune vjernika okupljenih na uskrsnoj misi i na tri luksuzna hotela u Colombu.

Tri tjedna nakon tih napada pripisanih lokalnoj džihadističkoj skupini, za koje je odgovornost preuzela i džihadistička Islamska država, izbijaju protumuslimanski nemiri. Jedan je muškarac linčovan.

Napadi su se dogodili u vrijeme borbe za vlast između predsjednika Maithripale Sirisene i premijera Ranila Wickremesinghea. Zbog snažnih kritika, obojica su odustala od kandidature za predsjedničke izbore.

Zadnje godine bile su obilježene rastom budističkog ekstremizma na Šri Lanki, koji su raspirivali radikalni redovnici. U prosvjedima protiv muslimanske manjine u ožujku 2018. ubijene su tri osobe.

Turizam teško pogođen atentatima

Ljepotom kraljevskih gradova i hramova, prirodnim rezervatima i dugim plažama obrubljenim kokosovim stablima, otok je doživio turistički procvat po završetku građanskog rata, no taj uzlet brutalno su pogodili atentati na Uskrs. Vlada procjenjuje gubitak prihoda u 2019. na 1,5 milijardu dolara.

MMF predviđa za ovu godinu rast od 2,7 posto, što je pad u odnosu na prosječan rast od 5,6 posto u razdoblju 2010. do 2018.

Prema Svjetskoj banci, Šri Lanka ima povoljne društvene pokazatelje u području južne Azije sa stopom siromaštva od 4,1 posto.

Glavni izvozni proizvod Šri Lanke je čaj, a devizni prihod ostvaruje se proizvodnjom odjeće i novčanim doznakama šrilankanskih 'gastarbajtera'.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo